Pasaulē
2023. gada 13. septembris, 05:55

Šokējošais atklājums, kas satricinājis Lielbritāniju — kādā baisā atmosfērā jāstrādā valsts slimnīcu ķirurģēm

Jauns.lv

Ķirurģes Lielbritānijas slimnīcās piedzīvo kolēģu seksuālu uzmākšanos, uzbrukumus un dažos gadījumos pat izvarošanu, turklāt seksuāla vardarbība mēdz notikt pat operāciju laikā, konstatēts Ekseteras universitātes pētījumā.

Gandrīz divas trešdaļas aptaujāto sieviešu atzina, ka piedzīvojušas seksuālu uzmākšanos, bet trešdaļa pārcietusi kolēģu seksuālu uzbrukumu pēdējo piecu gadu laikā. Kaut gan runas par šādiem incidentiem klīdušas jau sen, ķirurģes pauda bažas, ka ziņošana kaitēs viņu karjerai, kā arī neticību Nacionālā veselības dienesta (NHS) adekvātai rīcībai.

Kāda aptaujātā, kura piekrita tikai atklāt savu vārdu Džudita, kura tagad ir pieredzējusi ķirurģe konsultante, stāstīja, ka pašā karjeras sākumā galvenais ķirurgs operācijas laikā noslaucīja sviedrus no pieres, beržot seju pret viņas krūtīm. Kad šis kolēģis to izdarīja otro reizi, Džudita piedāvāja dvieli. “Nē, šādi ir daudz patīkamāk,” viņš esot atbildējis. “Un šis smīniņš, es sajutos netīra, pazemota,” viņa atzina. Viņu visvairāk šokējis tas, ka viss noticis, pārējiem kolēģiem nesakot ne vārda. “Viņš operācijas zālē nebija pat visaugstākā ranga persona, taču zināja, ka šāda uzvedība ir pieņemama, un tas ir briesmīgi.”

Cita, kuras vārds netiek atklāts, vēlējās izkratīt sirdi BBC, jo uzskata, ka pārmaiņas notiks tikai tad, ja par nebūšanām skaļi runās. Kaut gan notikušo viņa izvēlējās nenosaukt par izvarošanu, taču sekss pilnīgi noteikti nebija pēc abpusējas vēlēšanās. Tas noticis kādā ar medicīnas konferenci saistītā sociālā pasākumā. Viņa tobrīd bija praktikante, viņš — konsultants. Notikušais viņu tik spēcīgi traumējis, ka pat pēc daudziem gadiem atmiņas mēdza atgriezties “kā šausmas, kā murgs” pat brīdī, kad viņa gatavojās operēt pacientu.

Klusēšanas kultūra par šādiem gadījumiem esot vispārpieņemta prakse, tā kā apmācības procesā ļoti svarīga nozīme ir mācīties no augstāka ranga kolēģiem operāciju zālē, un sievietes izteikušās, ka mutes palaišana par šādiem incidentiem ir riskanta, kad runa ir par personām, no kurām ir atkarīga viņu turpmākā karjera.

Ziņojums, kas publicēts “British Journal of Surgery” ir pirmais mēģinājums aptvert šādas prakses apmēru. Jāpiebilst, ka laikraksta "Guardian" un "British Medical Journal" maijā veiktajā izmeklēšanā konstatēts, ka NHS slimnīcās Anglijā pēdējo piecu gadu laikā fiksēti 35 600 "seksuālas drošības incidenti".

Pētījumā tika aicināti anonīmi piedalīties abu dzimumu reģistrētie ķirurgi, un atsaucās 1434 speciālisti, no kuriem puse bija sievietes. No šīm sievietēm 63 procenti bija savulaik pārcietušas kolēģu seksuālu uzmākšanos, 30 procenti pārdzīvojušas kolēģu seksuālu uzbrukumu, 11 procenti ziņoja par piespiedu fizisku kontaktu, kas saistīts ar karjeras iespējām, ziņots par vismaz 11 izvarošanas gadījumiem. 90 procenti sieviešu un 81 procents vīriešu ir bijuši liecinieki neatbilstošai seksuālai uzvedībai. Jāpiebilst, ka seksuālu uzmākšanos piedzīvojuši 24 procenti vīriešu, bet kolēģu seksuālu uzbrukumu — 7 procenti.

“Mūsu atklājumi, visticamāk, iedragās sabiedrības uzticēšanos ķirurgu profesijai,” paziņoja Ekseteras universitātes doktors Kristofers Bedženijs.

Speciālistu ziņojumā norādīts, ka sieviešu ķirurgu salīdzinoši niecīgais īpatsvars (apmēram 28 procenti), kā arī ķirurģijas izteikti hierarhiskais rakstus atsevišķiem vīriešiem piešķir būtisku varu. “Tas nozīmē ka cilvēki var uzvesties nesodīti un liela daļa šādu incidentu paliek bez ievērības,” izteicās Sarejas universitātes profesore Kerija Ņūlendsa. Viņa norādīja, ka visparastākais scenārijs ir tad, kad praktikante cieš no augstāku amatu ieņemoša vīrieša, kurš bieži vien ir viņas tiešais priekšnieks. “Šādi rodas klusēšanas kultūra, kurā cilvēki reāli baidās par savu nākotni un karjeru, ja runā par to.”

Britu Medicīnas asociācija pētījuma rezultātus nosauca par “šausmīgiem”, bet Anglijas Karaliskās ķirurgu koledžas prezidents Tims Mičels — par “dziļi šokējošiem”. Viņš atzina, ka tā acīmredzami ir nerisināta visaptveroša problēma un solīja nulles iecietību pret vainīgajām personām. “NHS England” doktore Binta Sultana norādīja, ka jau tiek veikti situācijas uzlabošanas pasākumi, tostarp sniedzot lielāku atbalstu cietušām personām un nodrošinot uzlabotus ziņošanas mehānismus, lai novērstu šādu neatbilstošas uzvedības gadījumu atkārtošanos.