foto: BBC
"Varēju izglābt vai nu vecākus, vai dēlu" - Marokas iedzīvotājam zemestrīcē nākas izdarīt baisu izvēli
Tajebs Aits Igenbazs ar dēlu Ādamu.
Pasaulē
2023. gada 12. septembris, 13:33

"Varēju izglābt vai nu vecākus, vai dēlu" - Marokas iedzīvotājam zemestrīcē nākas izdarīt baisu izvēli

Jauns.lv

Nesenajā Marokas zemestrīcē, kuras upuru skaits jau pietuvojies 3000 cilvēku, vietējam iedzīvotājam Tajebam Aitam Igenbazam nācies izdarīt baisu izvēli: glābt savu 11 gadus veco dēlu vai savus vecākus.

Spēcīgā zemestrīcē, kas sagrāvusi daudzas ēkas un nodarījusi citus postījumus, bojāgājušo skaits pārsniedzis 2,8 tūkstošus, pirmdienas vakarā paziņoja Iekšlietu ministrija, vēsta BBC.

Vietējais iedzīvotājs Igenbazs stāsta, ka piektdienas vakarā, kad Maroku skārusi pēdējo 60 gadu laikā spēcīgākā zemestrīce, viņš bijis mājās kopā ar sievu, diviem bērniem un vecākiem.

"Viss notika tik ātri. Kad sākās zemestrīce, metāmies pie durvīm. Mans tēvs gulēja, un es saucu mammai, lai viņa nāk mums līdzi, bet viņa palika viņu gaidīt," viņš atceras.

Priekšā viņš redzēja tikai sievu un meitu. Pagriezies pret sabrukušo māju, Tajebs atklāja, ka gan viņa dēls, gan viņa vecāki ir aprakti zem gruvešiem. Viņš ieraudzīja sava dēla Ādama roku, kas vāja kustējās zem gruvešiem.

Viņš zināja, ka laika ir maz, un metās pie dēla, izmisīgi rakņādamies pa sabrukušajām sienām, lai to ātrāk izvilktu. Bet, kad viņš sāka rakt savus vecākus, kas bija iesprostoti zem lielās akmens plāksnes, viņš saprata, ka ir nokavējis.

"Man bija jāizvēlas starp vecākiem un dēlu," viņš saka ar asarām acīs. "Es nevarēju viņiem palīdzēt, jo siena bija piespiedusi pusi viņu ķermeņu. Tas ir ļoti skumji. Es redzēju, kā viņi mirst."

Šobrīd ģimene dzīvo pie radiem teltīs netālu no savas bijušās mājas. Tajebs stāsta, ka mājā palikusi visa viņa nauda un ka liela daļa viņa kazu arī gājušas bojā zemestrīcē. "It kā es tikko būtu piedzimis," viņš saka. "Man nav ne vecāku, ne mājas, ne ēdiena, ne drēbju. Man ir 50 gadu, bet nāksies visu sākt no jauna."