Pasaulē
2023. gada 28. augusts, 09:43

Kūstot Antarktīdas ledum, noslīkst tūkstošiem jauno pingvīnu

Jauns.lv

Pētot satelītuzņēmumus no Antarktīdas, zinātnieki atklājuši šokējošu ainu – ap 10 000 karalisko pingvīnu mazuļu, gājuši bojā noslīkstot. Iemesls ir temperatūras paaugstināšanās, un zem putnēnu pleznām ledus vienkārši izkusa.

Pieaugušie pingvīni peld, bet mazuļi vēl nav apauguši ar ūdens necaurlaidīgām spalvām un nogrimst kā akmens. Tie, kas tomēr spēj izķepuroties, nosalst. Šī dabas traģēdija pieredzēta pagājušā gada beigās Antarktīdas rietumkrastā pie Belingshauzena jūras.

foto: Shutterstock

Zinātnieki brīdina, ka notikušais liecina par tuvu katastrofu. Pēc Starptautiskās dabas aizsardzības savienības klasifikācijas, karaliskie pingvīni jau ierindoti augstu izmiršanas draudu līmenī.

Klimatoloģe Kerolaina Holmsa norāda, ka temperatūras paaugstināšanās Antarktīdā pārsniedz visas iepriekšējās prognozes, ledus veidošanās ziemā aizņem vairāk laika, vasarā tas ātrāk kūst. Rezultātā līdz šā gadsimta beigām izzudīs vairāk nekā 90% karalisko pingvīnu koloniju, kuru vairošanās cikls ir ļoti atkarīgs no ledus slāņa zem kājām.

“Pamatnei, uz kā viņi audzē jauno paaudzi, jābūt stabilai un plašai. Pretējā gadījumā šie putni sadursies ar lielām problēmām,” intervijā BBC teic Pīters Fretvels no Britu antarktiskā dienesta. Viņš atgādina, ka vienīgais risinājums ir krasi samazināt ogļskābās gāzes izmešus, kas veicina globālo sasilšanu.