foto: EPA/Scanpix
Pompejos atklāta vergu istaba
Lai rekonstruētu vergu istabu, Pompejos arheologi piepilda ar ģipsi tukšumus, kas palikuši pēc vulkāna pelnu sastingšanas.
Pasaulē
2023. gada 27. augusts, 05:57

Pompejos atklāta vergu istaba

Jauns.lv

Pompejos arheologi atkal atklājuši unikālu Senās Romas laika liecību – istabu, kur pirms 2000 gadu dzīvoja un gulēja vergi.

Šis ir otrais tāda veida atradums, kas uziets villa “Civita Giuliana” ap 600 metru no pilsētas, kuru 79. gadā apraka un iekonservēja Vezuva izvirduma pelni.

Arheologi spriež, ka arī beztiesīgo vergu vidū valdījusi sava hierarhija. Par to liecina divu veidu gultas, viena ir vienkārša un bez matrača, otra – daudz ērtāka. Istabā bijuši arī divi skapīši.

Savā ziņā šis atklājums ir “daudz svarīgāks un apgaismo senatnes dzīvi vairāk nekā skaista statuja,” tviterī ierakstījis Pompeju muzeja direktors Gabriels Cuhtrīgels. 2021. gadā ļoti līdzīga gulta atrasta vēl vienā telpā, bet kopumā uzietas tikai divas šāda veida istabas, turklāt pēdējā izmantota arī kā noliktava.

Spriežot pēc rūpīgas atrasto keramikas trauku un amforu izpētes, cilvēki te mitinājušies antisanitāros apstākļos – vergu “labturība” saimniekiem nav bijusi būtiska. Telpās dzīvojuši vismaz trīs grauzēji, zem gultas atrastas žurkas paliekas.