foto: ZUMAPRESS.com
Putins aicina Nigēras apvērsumu atrisināt miermīlīgā ceļā
Krievijas prezidents Vladimirs Putins.
Pasaulē
2023. gada 17. augusts, 18:32

Putins aicina Nigēras apvērsumu atrisināt miermīlīgā ceļā

Jauns.lv

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Mali pagaidu prezidents Asimi Goita otrdien sarunājās pa tālruni par notikumiem Nigērā, kas, visticamāk, radīs bažas Rietumu līderiem par Krievijas pieaugošo ietekmi Rietumāfrikas reģionā.

"Pēc Mali puses iniciatīvas Vladimiram Putinam bija telefonsaruna ar Mali Republikas pārejas perioda prezidentu Asimi Goitu," teikts otrdienas Kremļa paziņojumā.

Abi apsprieda vairākus tematus, bet īpaša uzmanība tika pievērsta situācijai Sahāras un Sāhelas reģionā, teikts paziņojumā.

Putins uzsvēra, ka pašreizējās situācijas risināšanā ir svarīgi izmantot vienīgi miermīlīgi politiskus un diplomātiskus līdzekļus, teikts paziņojumā.

Kremlis norādīja, ka šī saruna bija turpinājums Krievijas un Malaizijas augsta līmeņa sarunām, kas pagājušajā mēnesī notika Krievijas un Āfrikas samitā Sanktpēterburgā.

Putina aicinājums rast miermīlīgu risinājumu izskanēja dažas dienas pēc tam, kad Rietumāfrikas līderi deva rīkojumu aktivizēt un izvietot reģionālos rezerves spēkus, lai Nigērā atjaunotu konstitucionālo kārtību pēc tam, kad jūlija beigās prezidenta Mohameda Bazuma gvarde apvērsuma rezultātā atcēla prezidentu.

Otrdien Maskavas konferencē par starptautisko drošību, uzstājoties ar iepriekš ierakstītu ziņojumu, Putins pieminēja arī situāciju Sahāras un Sāhelas reģionā.

Mali pagaidu prezidents Goita arī atkārtoja Putina aicinājumu Nigērā panākt mierīgu risinājumu.

Mali ir turpinājusi mudināt ANO un Āfrikas Savienību nepieļaut jebkādu militāru iejaukšanos pret Nigēru.

Mali augusta sākumā uzņēma lielu Nigēras huntas amatpersonu delegāciju, kas liecina par iespējamu Nigēras huntas un “Vagner” algotņu grupas sadarbību.

“Vagner” kaujinieki aktīvi darbojas Mali, un Mali vadība viņus ir uzaicinājusi, lai apspiestu islāmistu nemierus, kas uzliesmo Mali, Burkinafaso un Nigēras robežu tuvumā.

Pagājušajā mēnesī Krievijas un Āfrikas samitā Sanktpēterburgā tika pamanīts “Vagner” dibinātājs un finansētājs Jevgēņijs Prigožins, kurš, kā liecina ar algotņu grupējumu saistītie ziņojumi, tikās ar Āfrikas augstām amatpersonām.