Vai Polija sākusi nogurt no kara Ukrainā?
foto: EPA/Scanpix
Polijas prezidents Andžejs Duda ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski.
Pasaulē

Vai Polija sākusi nogurt no kara Ukrainā?

Jauns.lv

Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma pirmajām dienām Polija bijusi viena no uzticīgākajām Ukrainas atbalstītājām, sniedzot militāro un ekonomisko palīdzību, kā arī uzņemot miljoniem ukraiņu bēgļu, tomēr tagad sācis uzkrāties nogurums no kara.

Vai Polija sākusi nogurt no kara Ukrainā?...

Kā teikts "The Washington Post" materiālā, pagājušajā nedēļā starp Polijas un Ukrainas oficiālajām personām notika atklāta sadursme pēc tam, kad Polijas prezidenta Andžeja Dudas ārpolitikas padomnieks Marčins Prizdažs paziņoja, ka Ukrainai "jāsāk novērtēt to lomu, ko Polija nospēlējusi Ukrainai pēdējos mēnešos un gados".

Viņa piezīmes bija atbilde uz pieaugošo strīdu starp Kijivu un Varšavu par Ukrainas graudu eksportu uz Poliju, kurā Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs Polijas rīcību nodēvēja par "nedraudzīgu un populistisku".

“Ukraina tiešām ir saņēmusi lielu atbalstu no Polijas puses. Šodien svarīgākais ir aizstāvēt Polijas lauksaimnieka intereses," sacīja Prizdažs.

Ukrainas Ārlietu ministrija izsaukusi Polijas vēstnieku Bartošu Čihocki apspriešanai 1. augustā pēc Prizdaža komentāriem. Nākamajā dienā Polijas oficiālās personas izsauca Ukrainas vēstnieku Vasiliju Zvariču līdzīgai sarunai.

Attiecības ar Ukrainu šobrīd "nav tās labākās", paziņojis Polijas ārlietu ministra vietnieks Pāvels Jablonskis. Ukraina "nedrīkst uzbrukt saviem sabiedrotajiem", viņš piebilda.

Kā teikts materiālā, šis strīds arī uzsvēra balansēšanu, ar kādu saskaras Ukraina, cenšoties saskaņot savas būtiskās vajadzības ar savu kaimiņu un atbalstītāju vajadzībām, no kurām šobrīd atkarīga pati Kijivas pastāvēšana, kā arī cenšoties mazināt jebkādas domstarpības viedokļos, ko Maskava varētu ekspluatēt, vēsta UNIAN.

Kā teikts materiālā, spriedze norāda arī uz izsīkumu un pabojātiem nerviem, jo Krievijas iebrukums tuvojas 18 mēnešu atzīmei, kas dažiem novērotājiem rada trauksmi.