foto: Shutterstock
Vācijas pētnieki lūdz viņiem sūtīt plastmasas drazas
Jūras bruņrupuči plastmasas maisiņus notur par medūzām, mēģina apēst, sapinas un mirst.
Pasaulē
2023. gada 13. augusts, 05:41

Vācijas pētnieki lūdz viņiem sūtīt plastmasas drazas

Jauns.lv

Bavārijā Erlengenas-Nurembergas universitātē pēta plastmasas atkritumus no visas pasaules jūrām un okeāniem, cerot atrast risinājumu, kā tos pārstrādāt.

Lai iegūtu pietiekami daudz izpētes materiāla, projekta “Ocean Plastic” zinātnieki lūdz sūtīt krastos vai ūdenī atrastās plastmasas drazas. Tās jāņem, kādas ir, nedrīkst mazgāt, jāiepako, pēc iespējas mazāk pieskaroties.

Aploksnes ar plastmasu var sūtīt pa pastu vai atvest personiski, pietiek ar simt gramiem (tukšs piena plastmasas iepakojums sver ap 40 gramu), jāpievieno aizpildīta veidlapa, norādot vietu un datumu. Veidlapu var lejuplādēt no projekta mājaslapas, pēdējais termiņš ir 30. septembris. Universitāte nekompensē pasta izdevumus, bet izlozēs dalībniekiem trīs ar rokām darinātas somas.

Ūdeņos nokļuvusī plastmasa pa barības ķēdi atgriežas pie cilvēkiem. Pēc Pasaules dabas fonda datiem, gadā okeānos un jūrās tiek izmests 100 līdz 142 miljoni tonnu atkritumu, no tiem plastmasa – 4,8 līdz 12,7 miljoni, viena auto krava minūtē. Ja pieskaita ezerus un upes, tie ir jau 19 līdz 23 miljoni tonnu plastmasas gadā.

Uzpeld tikai maza daļa, lielākoties šīs drazas nosēžas dzelmē vai uz gultnes, no kurienes tās izcelt ir gandrīz neiespējami. Aprēķināts, ka ūdeņos uzkrājies ap 80 miljoniem tonnu plastmasas. Ik gadu šā piesārņojuma dēļ iet bojā ap 100 000 jūras zīdītāju, ap miljonu putnu, mirst katrs piektais bruņrupucis. Ja situācija neuzlabosies, līdz 2050. gadam plastmasas daļiņas būs atrodamas gandrīz katra jūras putna kuņģī.

Tēmas