foto: CAMERA PRESS/Giles Anderson / Vida Press
ASV Popkultūras muzejs represē Dž. K. Roulingu
Dž. K. Roulinga
Pasaulē
2023. gada 8. augusts, 22:05

ASV Popkultūras muzejs represē Dž. K. Roulingu

Jauns.lv/LETA

ASV Sietlas Popkultūras muzejā izstādē "Fantāzija. Mītu un maģijas pasaule" aizvāktas visas atsauces uz Harija Potera grāmatu cikla autori Dž. K. Roulingu, bet Zinātniskās fantastikas un fantāzijas slavas zālē noņemts rakstnieces portrets. Viņu apsūdz "transfobijā".

Vēl maijā kāda muzejā strādājoša transpersona blogā bija publicējusi garu tekstu, kurā rakstniece pelta par "transfobiskiem uzskatiem".

Kā blogā tagad norāda muzejs, Roulingas "izteikti naidīgo un šķeļošo uzskatu" dēļ, tas pie artefaktiem aizvāc visas atsauces uz rakstnieci, tā vietā koncentrējoties uz "aktieru, butaforistu un kostīmu mākslinieku darbu". "Pagaidām kuratori nolēmuši no galerijas izņemt visus viņas artefaktus, lai samazinātu viņas ietekmi. Tas nav ideāls risinājums, taču to mēs varam izdarīt īstermiņā, kamēr nosakām ilgtermiņa praksi."

Roulinga izsauca atsevišķu sociālo mediju sektoru sašutumu un naidu, kad 2020.gada jūnijā bija izteikusies par transpersonu tēmām, paužot mūsdienu politkorektuma tendencēm pretēju viedokli, apspriežot rakstu, kur sievietes bija apzīmētas kā “cilvēki, kas menstruē” (“people who menstruate”), nevis vienkārši "sievietes".

Reaģējot uz sašutuma pilno reakciju, Roulinga skaidroja savu viedokli: "Ja dzimums nav reāls, tad nepastāv pievilkšanās viena dzimuma ietvaros. Ja dzimums nav reāls, tad sievietes savā būtībā tiek izdzēstas. Es pazīstu un mīlu transpersonas, bet, izdzēšot dzimuma konceptu, tiek izdzēsta iespēja daudziem jēgpilni apspriest savu dzīvi. Tā nav naida runa, ja runā patiesību.”