Ar "Vagner" atbalstu Centrālāfrikas prezidents nodrošina sev varu uz mūžu
foto: AFP/Scanpix
Pasaulē
2023. gada 10. augustā, 05:55

Ar "Vagner" atbalstu Centrālāfrikas prezidents nodrošina sev varu uz mūžu

Jauns.lv

Centrālāfrikas Republikā tuvojas noslēgumam balsu skaitīšana referendumam par izmaiņām kontitūcijā, kas ļaus esošajam prezidentam kandidēt neierobežotu skaitu reižu. Rezultāti ir ļoti apšaubāmi un balstās uz krievu algotņu ieroču spēku.

Ar "Vagner" atbalstu Centrālāfrikas prezidents nod...

Kamēr režīms klāsta par 95% atbalstu, opozīcija norāda, ka balsot ietadās tikai 10 procentu. 

Jūlijā pilsoņu kara plosītajā valstī ieradās desmitiem Krievijas algotņu bandas "Vagner" kaujinieku, lai uzraudzītu referenduma norisi. Daži simti gan valsti ir pametuši. Daļa krievu algotņu ietilpst prezidenta Tuaderas pesoniskajā apsardzē. "Vāgneriešus" vaino kara noziegumos, izskanējis, ka viņi iztirgo derīgo izrakteņu un kontrolē kokapstrādi. 

"Vagner" atbalsta Tuaderu cīņās pret nemierniekiem, kas kontrolē plašas teritorijas. Viņu pirmo reizi ievēlēja 2016. gadā, pārvēlēja 2020. gadā, 2018. gadā Tuadera lūdza Krievijai palīdzību pret nemierniekiem. 

Grozījumi konstitūcijā paredz, ka prezidenta pilnvaras neaprobežosies tikai ar diviem termiņiem un to ilgumu palielinās no pieciem gadiem līdz septiņiem. Prezidetns un viņa valdošā "Apvienoto siržu partija" sludina, ka seko "tautas gribai". Opozīcija referendumu boikotēja, nosaucot par "kontitucionālu apvērsumu". 

Centrālāfrikā jau gadiem ilgi liesmo karš starp kristiešu un tradicionālo afrikāņu reliģiju sekotāju izveidoto kustību "Antibalaka" un musulmaņu "Seleka". Pēdējie sāka apspiest kristiešus, kad pie varas 2013. gadā nāca prezidents musulmanis, "Seleka" vadonis Mišels Džotodija. Noziegumus pret cilvēcību ir pastrādājuši abas puses. 

Tagad daļā valsts valda vēl jelkāda kārtība, bet tolaik sākās haoss, un varu pārņēma bruņotas bandas. 2014. gadā uz Centrālāfriku uz sešiem mēnešiem devās daži desmiti Latvijas karavīru, pievienojoties Āfrikas Savienības, Francijas un Eiropas Savienības spēkiem. 

Nemierus Āfrikas valstīs labprāt izmanto Krievija, kas īpaši atbalsta represīvus režīmus. Nigērā nesen huntas gāztais prezidents Mohameds Bazums brīdinājis - ja pučisti paliks pie varas, viss Centrālās Sāhelas reģions var nokļūt Krievijas ietekmē "Vagner" personā. Nigēras hunta līdzīgi Mali un Burkinafaso vēlas, lai "Vagner" nomaina Francijas un ASV spēku, kas palīdzēja cīnīties pret islāma radikāļiem.