foto: AFP/Scanpix
Talibi grib būvēt dzelzceļu uz Eiropu, naudu prasa Krievijai
Krievija tikai formāli talibus sauc par teroristiem un vienlaikus paraksta līgumus par miljardiem.
Pasaulē
2023. gada 9. augusts, 06:28

Talibi grib būvēt dzelzceļu uz Eiropu, naudu prasa Krievijai

Jauns.lv

Afganistānā varu sagrābušie talibi aicina Maskavu piedalīties lielā dzelzceļa projektā.

Talibu tirdzniecības un rūpniecības ministrs Nuridins Azizi Krievijas aģentūrai TASS skaidro, ka runa ir par maģistrāli Termeza-Mazāršarifa-Kabula-Peševara, kas bija plānota kā daļa no transporta koridora no Indijas uz Eiropas Savienību.

Vienošanos par piecus miljardus ASV dolāru vērtā projekta īstenošanu Afganistāna, Uzbekistāna un Pakistāna parakstīja 2021. gada februārī. Tomēr pēc pusgada talibi ieņēma Kabulu, drīz sagrāba visu valsti, ANO atzītā valdība krita, un vērienīgo būvi iesaldēja naudas trūkuma dēļ.

Tagad talibi meklē jaunus investorus, uzrunāta Krievija un arī Kazahstāna. Kaut arī formāli Krievija pieskaita “Taliban” pie aizliegtām teroristu organizācijām, reālā praksē Kremlim nav iebildumu sadarboties, kā jau ar represīvu režīmu.

Krievija jau piekritusi ieguldīt Afganistānas enerģētikā, derīgo izrakteņu ieguvē un infrastruktūrā. Līgumi par projektiem viena miljarda dolāru vērtībā noslēgti šā gada sākumā. Izveidots konsorcijs, kurā pārstāvēti 14 afgāņu uzņēmēji un kompānijas no Krievijas, Irānas un Pakistānas. Pērn Krievija sāka piegādāt Afganistānai naftu, gāzi un kviešus.

Talibu režīms sevišķi izceļas ar represijām pret sievietēm. Viņām aizliegts pēc sestās klases turpināt mācības, strādāt palīdzības organizācijās, liegta ieeja daudzās sabiedriskās vietās, tostarp pirtīs, sporta zālēs un pat parkos.

Talibi ne tikai nevēlas, lai sievietes būtu izglītotas, bet arī lai būtu skaistas. Fanātiķu izveidotā Netikumu novēršanas un tikumības izplatīšanas ministrija šovasar lika slēgt skaistumkopšanas salonus. Tagad sievietes var frizēties un krāsoties tikai slepus mājās.  

Nesen Herātā talibi publiski sadedzināja mūzikas instrumentus un aparatūru. Lielākā daļa konfiscēta Herātas kāzu svinību zālēs. Mūzika aizliegta, jo tā “noved neceļos jauniešus un iznīcina sabiedrību”, pauda tā tikumības ministrijas Herātas provinces departamenta vadītājs Azizs al Rahmans al Muhadžirs. “Taliban” valdīšanas laikā valstī slēgts arī 231 medijs un darbu zaudējuši ap 6400 žurnālistu.