foto: EPA/Scanpix
Krievijas tiesa patur spēkā Safronovam piespriesto 22 gadu cietumsodu
Ivans Safronovs.
Pasaulē
2023. gada 2. augusts, 21:33

Krievijas tiesa patur spēkā Safronovam piespriesto 22 gadu cietumsodu

Jauns.lv/LETA

Krievijas Augstākā tiesa trešdien noraidījusi pazīstamā pētnieciskā žurnālista Ivana Safronova apelāciju pret viņam piespriesto 22 gadu cietumsodu par valsts nodevību.

33 gadus vecais Safronovs strādāja neatkarīgajos laikrakstos "Kommersant" un "Vedomosti". Viņš rakstīja gan par politiku, gan par militāriem jautājumiem un Krievijas kosmosa programmām.

Safronovs tika aizturēts 2020.gada jūlijā. Tobrīd viņš jau bija aizgājis no žurnālistikas un ieņēma Krievijas kosmosa uzņēmuma "Roskosmos" vadītāja padomnieka amatu.

Krievijas Federālais drošības dienests (FSB) apsūdzēja Safronovu, ka viņš vācis slepenu informāciju par Krievijas armiju, aizsardzības nozari un drošību un nodevis Čehijas slepenajam dienestam.

Safronovs noliedza vainu viņam izvirzītajās apsūdzībās un apgalvoja, ka viņa raksti balstīti uz atklātu avotu analīzi un sarunām ar amatpersonām.

Viņa advokāti tiesas laikā publiskoja saites uz 19 publicētiem rakstiem un valdības paziņojumiem, kas, kā apgalvo prokuratūra, bijis valsts noslēpums, ko Safronovs esot nodevis Čehijas izlūkdienestam.

Safronovs tika notiesāts pagājušā gada septembrī.

Cilvēktiesību aizsardzības grupas un bijušie kolēģi kritizēja viņam piespriesto cietumsodu, apgalvojot, ka viņš notiesāts par to, ka rakstījis par incidentiem Krievijas armijā un starptautiskiem ieroču darījumiem.