Pasaulē
2023. gada 1. augusts, 21:16

VIDEO: Ķīnas zoodārzam jātaisnojas, ka saules lāči ir īsti, nevis kostīmos ģērbti cilvēki

Jauns.lv

Zooloģiskais dārzs Ķīnas austrumos ir noraidījis apgalvojumus, ka daži no tā lāčiem būtu kostīmos tērpti cilvēk. Aizdomas par krāpšanos radās pēc tam, kad izplatījās video, kurā redzams Malajas saules lācis, kurš stāv uz pakaļkājām un izskatās neparasti cilvēcisks, veicinot baumas un sazvērestības teorijas Ķīnas sociālajos medijos.

Populārajā Ķīnas mikroemuāru rakstīšanas vietnē Weibo kopīgotajos videoklipos saules lācis bija redzams stāvam uz akmens gluži kā cilvēks. Daudzi Weibo lietotāji atzīmēja dzīvnieka stāju, kā arī vaļīgas kažokādas krokas tā aizmugurē, kas liek lācim izskatīties dīvaini un rosināja spekulācijas, ka tā vietā varētu maskēties cilvēks.

"Es esmu saules lāce Andžela. Vakar pēc darba saņēmu zvanu no zoodārza vadītāja un man vaicā, vai esmu slinks. Tāpēc šodien izlaidu darbu, bet atradu cilvēku, kas ieņēma manu vietu," ar ironisku teikts sociālo tīklu ierakstā, kas izdarīts it kā saules lācenes Andželas vārdā, “ļaujiet man vēlreiz visiem atkārtot, ka esmu saules lācis - ne melnais lācis, ne suns - saules lācis!"

Hangdžou zooloģiskā dārza amatpersonas noraida apvainojumus un norāda, ka cilvēki “neizprot un nesaprot” šo lāču sugu.

Taču Ķīnas zooloģiskie dārzi jau iepriekš ir saņēmuši publisku izsmieklu par mēģinājumiem mājdzīvniekus, piemēram, suņus, uzrādīt kā par savvaļas dzīvniekus. Tā 2013. gadā zooloģiskais dārzs Henanas provincē sadusmoja apmeklētājus, mēģinot Tibetas mastifu suni pasniegt kā lauvu. Apmeklētāji, kuri bija piegājuši pie nožogojuma, pauda šoku, izdzirdot “lauvas” riešanu.

Cita Ķīnas zoodārza apmeklētāji Sičuaņas provincē bija šokēti, atklājo, ka zelta retrīvers, kas sēdēja būrī, arī tika pasniegts kā Āfrikas lauva.

Saules lāči, kuru dzimtene ir Dienvidaustrumāzijas tropu meži, ir pasaulē mazākā lāču suga. Pieaugušie lāči aug līdz 70 centimetriem un sver no 25 līdz 65 kilogramiem.

Viņi neguļ ziemas guļā, un tiem ir raksturīgi arī dzintara krāsas pusmēness formas kažokādas plankumi uz krūtīm un garas mēles, kas palīdz iegūt medu no bišu stropiem, tādējādi Malaizijā un Indonēzijā tos sauc par medus lāci.