foto: AP/Scanpix
Krievija piesauc kopīgas morāles normas ar Āfriku
Krievijas Pareizticīgās baznīcas patriarhs Kirils saskata kopīgas morāles normas ar Āfriku. Ruandas genocīda īstenotāji un Nigērijas islāma teroristi varētu viņam piekrist.
Pasaulē
2023. gada 28. jūlijs, 08:29

Krievija piesauc kopīgas morāles normas ar Āfriku

Māris Puķītis

Jauns.lv

Krievija un Āfrika kopīgi aizstāv tradicionālās morāles normas, paziņojis Krievijas Pareizticīgās baznīcas patriarhs Kirils.

“Mūs apvieno uzticība tradicionālajām vērtībām, konservatīvs skatījums uz cilvēka dabu, visatļautības un neierobežota patēriņa ideoloģijas nepieņemšana,” Kirils klāstījis forumā “Krievija–Āfrika”. Tāpat vienojoša esot tieksme pēc “taisnīgas pasaules uzbūves”.

Krievijas baznīca 2021. gada beigās izveidoja Āfrikas Eksarhātu, kam jāveicina “tradicionāli brālīgie sakari starp Krievijas un Āfrikas valstu tautām”. 

Šajā veidojumā iekļautas Ziemeļu un Dienvidāfrikas eparhijas. Par eksarhāta vadītāju iecelts metropolīts Kļinskas Leonīds (Gorbačovs), kurš aktīvi atbalsta karu pret Ukrainu un aicinājis noslepkavot tās vadību. Pretēji kanoniskajai kārtībai, viņš gan uz Āfriku nedodas un gandrīz visu laiku atrodas Maskavā.

Reliģijas jautājumus pētošais žurnālists Aleksandrs Soldatovs intervijā RFI nosaucis Leonīdu par “dedzīgu komisāru sutanā”: “Tam, ko viņš runā daudzajās intervijās, vispār ir maz sakara reliģija – tā ir tīra Kremļa propaganda ar visiem tās arhetipiem un šabloniem.”

“Āfrikas Eksarhāta darbības ģeogrāfija neparastā kārtā sakritusi ar “Vagner” interešu zonu – pirmās draudzes parādījās Centrālāfrikas Republikā,” rakstīja “Novaja Gazeta”.