Jaunkaledonieši sirsnīgi sagaida Emanuelu Makronu.2023

Francijas prezidents Emanuels Makrons devies eksotiskākā vizītē nekā ierasts – šoreiz uz Klusā okeāna valsti Jaunlaledoniju. Tā ir Francijai piederoša ...

gallery icon
Pasaulē
2023. gada 25. jūlijs, 13:01

FOTO: jaunkaledonieši sirsnīgi sagaida Emanuelu Makronu

Jauns.lv

Francijas prezidents Emanuels Makrons devies eksotiskākā vizītē nekā ierasts – šoreiz uz Klusā okeāna valsti Jaunlaledoniju.

Jaunkaledonija ir Francijai piederoša salu grupa Klusajā okeānā, tāpēc vietējie iedzīvotāji īpaši parūpējās par Francijas prezidenta uzņemšanu.

Vietējie iedzīvotāji, sagaidot Makronu, sarīkoja īstu “džungļu” deju, demonstrējot Jaunkaledonijas kultūras īpatnības un unikalitāti. Tomēr Makrona vizītei ir arī stratēģiski nolūki, kas var ietekmēt visu Klusā okeāna reģionu.

Prezidents Emanuels Makrons Francijai piederošo Klusā okeāna teritoriju apmeklē pirmo reizi kopš trīs referendumu sērijas, kuros tika noraidīta priekšlikums par Jaunkaledonijas neatkarību.

Prezidents Emanuels Makrons vizītes laikā, kas notiek vairāk nekā gadu pēc aizjūras teritorijas strīdīgā balsojuma par palikšanu Francijas sastāvā, aicināja savus "tautiešus" Jaunkaledonijā veidot kopīgu nākotni "Tas nav punkts, tas ir semikols," otrdien, 26.jūlijā, sacīja Makrons, atsaucoties uz trīs pēdējo piecu gadu laikā notikušajiem referendumiem, kuros visos tika noraidīta neatkarība no Francijas.

Makrons saskaras ar nopietnu izaicinājumu, iezīmējot pieņemamu ceļu gan franču lojālistiem, gan neatkarības atbalstītājiem, pamatiedzīvotājiem, kuri plaši boikotēja 2021. gada decembra referendumu un noraidīja tā rezultātu. Viņš izteica izredzes uz "lēnu, pazemīgu un prasīgu" procesu, lai izveidotu "kopīgu vēsturi" Jaunkaledonijai, izmantojot "patiesības un samierināšanas procesu".

Makrons, kurš piedalījās Francijas militārajā izstādē galvaspilsētā Numea, arī cenšas vēlreiz apliecināt savas valsts nozīmi Klusā okeāna reģionā, kur Ķīna un ASV sacenšas par ietekmi, bet kur Francijai ir tādas teritorijas kā Jaunkaledonija un Franču Polinēzija.

Francijai ir gandrīz 1,5 miljoni pilsoņu Āzijas un Klusā okeāna reģionā dažādās tās teritorijās, kā arī vairāki tūkstoši karavīru, tostarp 1600 Jaunkaledonijā, sacīja Makrons, raksturojot reģionu, kurā valda "spriedze".