Pasaulē
2023. gada 22. jūlijs, 11:06

VIDEO: kūstot ledum, pasaulē lielākais mūžīgā sasaluma krāteris Krievijā strauji palielinās

Jauns.lv

Krievijas tālajos austrumos, Sahas republikā ir pasaulē lielākais mūžīgā sasaluma krāteris, kas veidojas kūstot mūžīgajam sasalumam. Batagaikas krāteris palielinās gadu no gada un zinātnieki ir pārliecināti, ka krātera veidošanās ir skaidrs pierādījums globālajai sasilšanai. Pašlaik tas ir 100 metrus dziļš, vienu kilometru garš un gandrīz tikpat plats.

Tas sāka veidoties pēc tam, kad 20. gadsimta 60. gados tika izcirsts apkārtējais mežs un sāka kust pazemē esošais mūžīgais sasalums, izraisot zemes iegruvumus.

"Mēs, vietējie, to saucam par "alu"," krāteru pētnieks un vietējais iedzīvotājs Erels Stručkovs atklāja aģentūrai “Reuters”, “tā veidojās 20. gadsimta 70. gados, vispirms kā grava. Pēc tam, saulaino dienu karstumā atkausējot, tā sāka paplašināties."

Zinātnieki uzskata, ka, siltumam izkausējot ilgstoši sasalušo tundru, kas klāj aptuveni 65% no Krievijas sauszemes, un izdalot atkausētajā augsnē uzkrātās siltumnīcefekta gāzes, Krievijas teritorija sasilst vismaz 2,5 reizes ātrāk nekā pārējās pasaules daļas.

Pasaulē lielākais mūžīgā sasaluma krāters

Krievijas tālajos austrumos, Sahas republikā ir pasaulē lielākais mūžīgā sasaluma krāteris, kas veidojas kūstot mūžīgajam sasalumam. Batagaikas krāteris palielinās gadu ...

gallery icon

Lai gan milzu iegruvums var piesaistīt tūristus, tā paplašināšanās ir "bīstamības pazīme", norāda Ņikita Tananajevs, Jakutskas Meļņikova mūžīgā sasaluma institūta vadošais pētnieks, "nākotnē, paaugstinoties temperatūrai un augstākam antropogēnajam spiedienam, mēs redzēsim, ka veidojas arvien vairāk šo milzīgo iegruvumu, līdz būs pazudis viss mūžīgais sasalums."

Mūžīgā sasaluma kušana jau apdraud vairākas pilsētas Krievijas ziemeļos un ziemeļaustrumos, bojājot ceļus, sagraujot mājas un cauruļvadus. Plaši savvaļas ugunsgrēki, kas pēdējās sezonās ir kļuvuši intensīvāki, saasina problēmu.

Zinātnieki nav pārliecināti par precīzu Batagaikas krātera paplašināšanās ātrumu. Taču Tananajevs saka, ka augsne zem nogāzes, satur "milzīgu daudzumu" organiskā oglekļa, kas izdalīsies atmosfērā, kad mūžīgais sasalums atkusīs, vēl vairāk veicinot planētas sasilšanu.

"Paaugstinoties gaisa temperatūrai, mēs varam sagaidīt, ka krāteris paplašināsies ar lielāku ātrumu," viņš teica. "Tas turpmākajos gados izraisīs arvien lielāku klimata sasilšanu."

Tēmas