foto: Bartex Bartol
Lielbritānijā aicina netirgot "mafijas viskiju" no Polijas
"Bartex Bartol" ne pirmo reizi izpelnās britu regulatora uzmanību.
Pasaulē
2023. gada 15. jūlijs, 14:29

Lielbritānijā aicina netirgot "mafijas viskiju" no Polijas

Jauns.lv

Lai kaut ko pārdotu, iepakojums bieži vien ir svarīgāks par saturu. Šķiet, tā rīkojusies Polijas firma “Bartex Bartol”, kas ražo viskiju “Cosa Nostra”, nodēvētu Sicīlijas mafijas vārdā, turklāt pildītu automāta formas pudelē.

Uzņēmumam gan radušās problēmas Lielbritānijā. Organizācija "Portman Group", kas uzrauga likumu ievērošanu alkohola tirgū, izsūtījusi veikalniekiem brīdinājumu, ka šāda izskata pudeles var pamudināt uz vardarbību.

Pudele imitē Tompsona automātu, kuru 20. gadsimta 30. gados plaši izmantoja mafija ASV, kārtojot asiņainus rēķinus. Uz etiķetes rakstīta frāze latīņu valodā "Post proelia praemia" – pēc kaujas balva. “Portman Group” norāda, ka tas viss "raisa tiešu asociāciju ar vardarbību un agresīvu, bīstamu un pretlikumīgu uzvedību".

Laikā, kad Lielbritānijā pieaug noziegumu skaits ar šaujamieroču izmantošanu, šāda alkohola ražotāja rīcība ir pilnīgi bezatbildīga, uzskata "Portman Group" sūdzību komisijas priekšsēdētāja Nikola Viljamsa. Sūdzību pret poļu viskija brūveriem iesniegusi Itālijas zemnieku un tirgotāju asociācija "Coldiretti".

"Bartex Bartol" ne pirmo reizi izpelnās britu regulatora uzmanību. 2014. gadā "Portman Group" aicināja tirgotājus atteikties no degvīna “Red Army” (Sarkanā armija), uzskatot, ka šis nosaukums arī raisa asociācijas ar vardarbību un bīstamu uzvedību.