foto: AFP/Scanpix
Ukraina: esam saņēmuši vērtīgās kasešu bumbas no ASV
Amerikas Savienotās Valstis 2023. gada 7. jūlijā paziņoja, ka pirmo reizi piegādās kasešu munīciju Ukrainai.
Pasaulē
2023. gada 13. jūlijs, 16:11

Ukraina: esam saņēmuši vērtīgās kasešu bumbas no ASV

Jauns.lv

Ukrainas ģenerālis ceturtdien telekanālam CNN apstiprināja, ka Ukraina no ASV ir saņēmusi pretrunīgi vērtēto kasešu munīciju pēc tam, kad pagājušajā nedēļā prezidents Džo Baidens paziņoja, ka ir pieņēmis "grūtu lēmumu" apstiprināt tās nodošanu Ukrainai.

"Mēs tos tikko saņēmām, vēl neesam tos izmantojuši, bet tie var radikāli mainīt [kaujas lauku]," ceturtdien intervijā CNN reportierim Aleksam Markvardam sacīja brigādes ģenerālis Oleksandrs Tarnavskis, Tavrijas apvienoto spēku operācijas komandieris.

"Arī ienaidnieks saprot, ka, iegūstot šo munīciju, mums būs priekšrocības. Ienaidnieks atteiksies no tās reljefa daļas, kur to ir iespējams izmantot," viņš teica.

Par amerikāņu kasešu munīcijas ierašanos iepriekš netika ziņots.

Augstākā vadība lems par "teritorijas daļām, kur to varēs izmantot," sacīja Tarnavskis, norādot, ka "tas ir ļoti spēcīgs ierocis".

Tarnavskis uzsvēra ierobežojumus klasteru izmantošanai, norādot, ka to izmantošana ir aizliegta blīvi apdzīvotās teritorijās, pat ja tās okupējuši Krievijas spēki. ASV norādīja, ka ir saņēmušas Ukrainas rakstiskas garantijas, ka tās netiks izmantotas teritorijās, kur dzīvo civiliedzīvotāji, un ka to izmantošana tiks izsekota, lai veiktu iespējamās atmīnēšanas operācijas. 

"Krievi domā, ka mēs tos izmantosim visās frontes teritorijās," viņš piebilda. "Tas ir ļoti nepareizi. Bet viņi ir ļoti noraizējušies."

ASV paziņoja, ka lēmums apgādāt Ukrainu ar kasešu munīciju ir saistīts ar to, ka Kijiva ir maz apgādāta ar standarta artilērijas lādiņiem. Saskaņā ar ASV nacionālās drošības padomnieka Džeika Salivana teikto, kasešu munīcijas piegāde ir "pagaidu".

"Tiklīdz [ražošana] sasniegs līmeni, kad Ukrainas vajadzības varēs apmierināt ar vienotas munīcijas ražošanu, nebūs vajadzības turpināt kasešu munīcijas izsniegšanu," viņš sacīja otrdien, atsakoties norādīt laika grafiku.