foto: AFP/Scanpix
Vegānu dēļ Taizemē izmanto pērtiķu vergu darbu
Kokosriekstu vākšanā izmantotais pērtiķis
Pasaulē
2023. gada 6. jūlijs, 13:09

Vegānu dēļ Taizemē izmanto pērtiķu vergu darbu

Jauns.lv

Taizemes fermeri izmanto pērtiķu vergu darbu, lai apmierinātu vegāniem paredzētā piena ražošanas pieprasījumu, vēsta “The Daily Star”.

Par Taizemē izmantotajiem pērtiķu vergiem, kuriem necilvēcīgos apstākļos liek vākt un sašķelt kokosriekstus, jau ziņoja pirms vairākiem gadiem, bet 2019. gadā dzīvnieku tiesību aizsardzības organizācija PETA cēla trauksmi par to, ka sakarā ar piena alternatīvas pieprasījuma pieaugumu vietējie fermeri ķērušies pie ekstremālām metodēm kokosa izejvielu apjoma palielināšanai. Tomēr PETA triju gadu kampaņa nepārtrauca pērtiķu nežēlīgo ekspluatāciju.

Fermeri tur un ekspluatē dzīvniekus briesmīgos apstākļos: pērtiķi ar ķēdēm ir piesieti pie stabiem, uzraugi rausta ķēdi, ja vergi pārtrauc darbu. Daudziem dzīvniekiem ir izrauti zobi, lai viņi nespētu sakost sevi vai saimniekus. Plantācijām paredzētos vergus izaudzē nebrīvē vai mātēm zog bērnus vai tos ievilina slazdos. Nereti, lai atņemtu mazuļus, viņu mātes tiek nogalinātas. Turklāt fermās verdzībā nokļūst arī apdraudētu retu sugu pārstāvji.

Pērtiķi ir sociāli dzīvnieki, un savstarpējās komunikācijas trūkums mēdz izraisīt smagu depresiju. “Novesti līdz izmisumam, viņi bezgalīgi riņķo pa neauglīgu kailas zemes gabalu, kas nosēta ar atkritumiem, bet ķēdes ierobežo viņu pārvietošanos,” teikts PETA ziņojumā.

PETA aicināja boikotēt visus Taizemē ražotos kokosriekstu produktus, jo daļa kokosriekstu eļļas un kokosriekstu piena varētu būt saražota, izmantojot pērtiķu vergu darbu.

Taizeme ir lielākā kokosriekstu piena ražotāja pasaulē.

Pasaulslavenā ēdienu ražotāja “HelloFresh” nesen pilnībā atteikusies no Taizemes kokosriekstu piena, vēsta “The Sun”.

Taizemes politiķi un fermeri noraida apsūdzības un uzskata, ka pērtiķu darbs neatšķiras no kamieļu un ziloņu darba līdzīgiem mērķiem, turklāt kokosriekstu vākšana esot šo dzīvnieku dabiska nodarbe, bet pati prakse ir senas kultūras tradīcijas turpinājums.

Tēmas