Pasaulē
2023. gada 5. jūlijs, 15:13

Mūsu planēta uzkarst! Sasniegta pasaulē visaugstākā vidējā temperatūra

Jauns.lv

Pirmdien, 3. jūlijā vidējā gaisa temperatūra pasaulē pirmo reizi pārsniedza 17 grādus pēc Celsija skalas, sasniedzot visaugstāko reģistrēto temperatūru kopš globālo mērījumu sākšanas XIX gadsimta beigās.

Cilvēki meklē veldzi no tveices, kas pārņēmusi Eiropu

Cilvēki meklē veldzi no tveices, kas pārņēmusi Eiropu

gallery icon

Speciālisti uzskata, ka mūsu planētas sakaršana ir saistīta ar “El Ninjo” klimata parādību un oglekļa dioksīda izmešiem.

17,01 grāds pārspēja iepriekšējo rekordu 16,92 grādus, kas tika reģistrēts 2016. gada augustā. Šis rādītājs ir augstākais, kopš 1979. gada klimatu sāka novērot ar satelītiem, turklāt speciālisti uzskata, ka tas ir rekords kopš globālo temperatūras mērījumu pirmsākumiem XIX gadsimta beigās.

Jāpiebilst, ka šī gada jūnijs jau pasludināts par viskarstāko jūniju, vadoties pēc globālajiem temperatūras mērījumiem.

47 grādu tveice Indijā izkausē asfaltu

Indijā spēcīga karstuma vilnī nedēļas laikā ir miruši vairāk nekā 1100 cilvēku. Suta izkausējusi arī asfaltu marķējumus.

gallery icon

2014. gada "Jaunā viļņa" viešņas tveicē zem kleitas nenēsā krūšturi

Festivāla “Jaunais vilnis” dalībnieces un koncerta apmeklētājas karstajā laikā izvēlējās ģērbties pavisam brīvi.

gallery icon

Kopš gada sākuma speciālistus aizvien nopietnāk satrauc strauji pieaugošā temperatūra uz sauszemes un jūrā. Spānija un daudzas Āzijas valstis jau pieredzēja rekordkarstu pavasari, kam sekoja karstuma viļņi virs jūrām, kur parasti tie nemēdz būt, piemēram, Zemeļjūrā.

Šonedēļ Ķīnā turpinās svelme, dažviet temperatūrai pārsniedzot 35 grādus, karstums nomoka arī ASV dienvidu iedzīvotājus. Temperatūras rekordi ir sasniegti arī dienvidu puslodē, kur pašlaik valda ziema, — piemēram, 8,7 grādu temperatūra reģistrēta Ukrainas Vernadska polārstacijā Antarktīdā.

Tūristi bauda un priecājas, bet vietējie šausmās noskatās uz karstuma iznīcību Sicīlijā

Itālijas Sicīlijas salā, iespējams, reģistrēta visu laiku karstākā temperatūra Eiropā - termometra stabiņš pakāpies līdz 48,8 grādu pēc Celsija atzīmei, ...

gallery icon

Neciešams karstums Indijā. 2022. gada vasara ieradusies negaidīti agri

Miljoniem iedzīvotāju Indijā šobrīd piedzīvo nežēlīgu karstuma vilni, kura atkāpšanās pagaidām vēl nav redzama. Gaisa temperatūra valstī šogad paaugstinājusies daudz ...

gallery icon

Eiropu pārņēmis spēcīgs karstuma vilnis

gallery icon