foto: AP/Scanpix
Uz Saules noticis spēcīgs uzplaiksnījums - Zemi sagaida spēcīgas magnētiskās vētras
Saules plankumu skaits sasniedzis augstāko līmeni pēdējā 21 gada laikā.
Pasaulē
2023. gada 4. jūlijs, 17:08

Uz Saules noticis spēcīgs uzplaiksnījums - Zemi sagaida spēcīgas magnētiskās vētras

Jauns.lv

Uz Saules noticis spēcīgs uzliesmojums, un  starojums sasniedza Zemi, par to ziņo “Science Alert”.

Tiek ziņots, ka aktīvs saules plankumu reģions ar nosaukumu AR 3354 ir izraisījis X klases saules uzliesmojumu. Tāir visspēcīgākā iespējamā uzliesmojumu kategorija, uz ko spēj Saule.

Saules uzliesmojums izraisīja īsu, bet spēcīgu radio viļņu atslēgumus ASV rietumos un Klusajā okeānā, jo šis Zemes ŗeģions bija pavērsts pret Sauli brīdī, kad uzliesmojuma starojums sasniedza zemi.

Tiek ziņots, ka mūs sagaida daži nemierīgi mēneši, jo Saule tuvojas savam 11 gadu aktivitātes maksimumam. Saskaņā ar Beļģijas Karaliskā observatorijas datiem, saules plankumu skaits sasniedzis augstāko līmeni pēdējā 21 gada laikā. Saules aktivitātes maksimums gaidāms 2025. gada jūlijā.

Zinātnieki prognozē, ka pašreizējais Saules cikls varētu būt viens no spēcīgākajiem jebkad reģistrētajiem.

Tiek atzīmēts, ka Saules aktivitāte var ietekmēt Zemi ne tikai radio atslēgumu veidā. Pietiekami jaudīgs uzliesmojums var traucēt sakarus ar satelītiem un ietekmēt navigāciju. Tas var izraisīt strāvas padeves pārtraukumus un pat traucēt dzīvnieku migrācijas uzvedību.

Jūlijā gaidāmas 5 magnētiskās vētras. Viena no tām jau ir beigusies. Nākamā gaidāma 7.-8.jūlijā, bet tā solās būt vāja.

Trešais magnētisko vētru periods tiek prognozēts 12.-13.jūnijā. Jūlija vidū gaidāma ilgstoša, bet vāja magnētiskā vētra, kas ilgs no 16. līdz 19. jūlijam. Pēdējā magnētiskā vētra gaidāma 29. jūlijā.