foto: AFP/Scanpix
Turpmāk tikai dabiskais skaistums un nekādu loku! "Taliban" liek slēgt skaistumkopšanas salonus Afganistānā
Afgāņu sieviete pārdzīvo par kārtējo ierobežojumu.
Pasaulē
2023. gada 4. jūlijs, 12:16

Turpmāk tikai dabiskais skaistums un nekādu loku! "Taliban" liek slēgt skaistumkopšanas salonus Afganistānā

Jauns.lv / LETA

"Taliban" Afganistānā ir likusi slēgt skaistumkopšanas salonus mēneša laikā, paziņoja Netikumu novēršanas un tikumības izplatīšanas ministrija, kārtējo reizi ierobežojot afgāņu sieviešu piekļuvi sabiedriskām vietām, vēsta "Reuters".

"Sievietēm paredzēto skaistumkopšanas salonu slēgšanas termiņš ir viens mēnesis," otrdien, atsaucoties uz ministrijas paziņojumu, sacīja Netikumu novēršanas un tikumības izplatīšanas ministrijas pārstāvis Mohammads Sadiks Akifs.

Ārvalstu valdības un ANO amatpersonas ir nosodījušas pieaugošos ierobežojumus sievietēm kopš "Taliban" atgriešanās pie varas 2021.gadā pēc tam, kad tika sakauta ASV atbalstītā valdība.

Pagājušajā gadā varas iestādes slēdza lielāko daļu meiteņu vidusskolu, aizliedza sievietēm studēt universitātē, un liedza strādāt sievietēm, kas sniedz palīdzību Afganistānā. Daudzas sabiedriskās vietas, tostarp pirtis, sporta zāles un parki, ir slēgtas sievietēm.

Skaistumkopšanas saloni Kabulā un citās Afganistānas pilsētās radās vairākus mēnešus pēc tam, kad 2001. gada beigās, nedēļas pēc 11. septembra uzbrukumiem ASV, tika padzīti talibi.

Pēc islāmistu atgriešanās pie varas pirms diviem gadiem daudzi skaistumkopšanas saloni palika atvērtas, taču ar aizsegtām izkārtnēm un logiem, nodrošinot dažām sievietēm darbu un klientēm savus pakalpojumus.

Rietumu valdība un starptautiskās organizācijas ir norādījušas, ka ierobežojumi sievietēm kavē jebkādu iespējamo virzību uz "Taliban" administrācijas starptautisku atzīšanu.

Administrācija apgalvo, ka tā ievēro sieviešu tiesības saskaņā ar tās interpretāciju par islāma likumiem un Afganistānas paražām.