Pasaulē
2023. gada 3. jūlijs, 16:16

Kas īsti notika uz prāmja Baltijas jūrā? Kamerās fiksēta poļu māmiņas un mazā Leha uzvedība pirms traģēdijas

Jauns.lv

Kas īsti notika uz prāmja "Stena Spirit", kurš bija ceļā no Gdiņas uz Karlskronu? Kādos apstākļos gāja bojā 7 gadus vecais puisēns un viņa 36 gadus vecā māte? Saskaņā ar Polijas portāla i.pl pirmdien publicētajām ziņām, jaunākā informācija liecina, ka, iespējams, tas nebija nelaimes gadījums, bet gan pašnāvība un slepkavība.

Portāls ziņo, ka žurnālistiem ir izdevies piekļūt kuģa novērošanas kameru ierakstiem, kuros redzams, kā Paulina un viņas dēls uzvedās tieši pirms traģēdijas. Ceturtdienas pēcpusdienā no prāmja "Stena Spirit", kas kursēja no Gdiņas Polijā uz Karlskronu Zviedrijā, nokrita zēns, un pēc tam ūdenī nokļuva arī viņa māte. Tūlīt tika uzsākta glābšanas operācija.

Aptuveni pēc stundas sievieti un bērnu atrada un nogādāja Karlskronas slimnīcā, kur viņi diemžēl mira. Sākumā šķita, ka uz kuģa noticis negadījums. Tomēr izmeklētāji apgalvo, ka tā bija slepkavība un pašnāvība.

foto: Shutterstock
Polijas laikraksts '"Fakt" noskaidrojis, ka traģiski bojā gājušās sievietes vārds bija Paulina, viņa dzīvoja Grudzjondzā Polijas ziemeļos, puisēna vārds bija Lehs. Bērna tēvs dzīvo ārzemēs.

Polijas laikraksts '"Fakt" noskaidroja, ka traģiski bojā gājušās sievietes vārds bija Paulina, viņa dzīvoja Grudzjondzā Polijas ziemeļos, puisēna vārds bija Lehs. Bērna tēvs dzīvo ārzemēs, taču ne Zviedrijā, uz kurieni devās māte ar bērnu. Saskaņā ar izdevuma "Super Express" sniegto informāciju, zēns bija cilvēks ar īpašām vajadzībām, kurš bija ratiņkrēslā, un pats viņš ūdenī iekrist nevarēja. Laikraksts arī noskaidroja, ka gan ratiņkrēslu, gan ģimenes telefonu ir paņēmuši izmeklētāji.

"Sieviete turēja bērnu, viņš bija apskāvis viņu apmēram gurnu līmenī. Bērnam bija konstatēta invaliditāte," raksta "Super Express". Uz prāmja ir vairākas kameras, kas fiksēja, kas notika negadījuma brīdī. Izmeklētāji iztaujā arī lieciniekus, kuri redzējuši uz klāja 36 gadus vecu sievieti un viņas dēlu. 

Zviedrijas prokuratūra paziņojusi, ka ir sākusi izmeklēšanu par divu Polijas pilsoņu nāvi. Noziegums klasificēts kā slepkavība. To "Fakt" pastāstīja vietējās policijas pārstāvis Tomass Johansons.

"Noteikti apstākļi ļāva mums pieņemt šādu lēmumu," viņš paskaidroja. Tomēr amatpersona sacīja, ka aizdomās turēto nav un nav plānots nevienam izvirzīt apsūdzības. Jautāts, vai aizdomās turamā nav tāpēc, jo viņš ir miris, Johansons sacīja: "Es nevaru uz to atbildēt." Pēc Gdaņskas apgabala prokuratūras preses pārstāves teiktā, "tiek izmeklēta bērna slepkavības un mātes pašnāvības lieta".

Polijas tabloīdam "Fakt" izdevās sazināties ar vienu no pasažierēm, kura traģēdijas dienā redzēja 36 gadus veco Paulīnu un viņas dēlu Lehu. "Atceros, ka šķita neparasti pārvadāt tik lielu bērnu ratiņkrēslā, bet zēns, iespējams, bija kaut kādā veidā invalīds. Viņa izskatījās nogurusi, nomākta.  Viņas ķermeņa valoda bija tāda..." žurnālistiem stāstīja Beata.

Viņa nožēlo, ka nav aprunājusies ar 36 gadus veco Paulīnu. "Es gāju viņai garām. Tagad es nožēloju, ka neuzdevu viņai jautājumus, neveidoju kontaktu, neko. Man uzreiz neradās iespaids, ka viņai būtu vajadzīga palīdzība, bet būtu bijis labāk, ja es būtu palikusi kaut kur tuvumā. Bet bija auksti, un es nepaliku uz klāja," teica Beata.