Pasaulē
2023. gada 30. jūnijs, 11:44

FOTO: Turkmenistāna atklāj futūristisku pilsētu, kas veltīta līderim

Jauns.lv

Turkmenistāna ceturtdien, 29. jūnijā, atklāja jaunu, futūristisku "gudru" pilsētu, kas veltīta tās bijušajam prezidentam Kurbanguli Berdimuhamedovam.

Pilsēta nosaukta par Arkadagu, kas nozīmē “aizsargs”, un tas ir neoficiāls nosaukums, ar kuru Turkmenistānas mediji jau sen atsaucas uz Berdimuhamedovu. Viņš ceturtdien atzīmēja savu 66. dzimšanas dienu, kuru atzīmēja, ceļojot uz musulmaņu svēto pilsētu Meku.

Valdībai tuvu stāvošs avots aģentūrai “Reuters” pastāstīja, ka jaunās pilsētas 73 000 iedzīvotāju celtniecība izmaksāja 3,3 miljardus ASV dolāru, un tuvāko gadu laikā ir plānots tērēt tikpat daudz.

Visas ēkas Arkadagā ir baltas, un visi daudzdzīvokļu nami ir septiņus stāvus augsti, kas Turkmenistānā tiek uzskatĪts par laimes zīmi.

Turkmenistānā atklāj futūristisku pilsētu

Turkmenistāna ceturtdien, 29. jūnijā, atklāja jaunu, futūristisku "gudru" pilsētu, kas veltīta tās bijušajam prezidentam Kurbanguli Berdimuhamedovam. Pilsēta nosaukta par Arkadagu, ...

gallery icon

Pilsētā, kurā ir pieminekļi, kas veltīti turkmēņu Akhal Teke šķirnes zirgam un pašam Berdimuhamedovam, ir atļauti tikai elektriskie transportlīdzekļi, un tā tika uzcelta netālu no viņa dzimtā ciemata Turkmenistānas dienvidos.

Viņa dēls, 41 gadu vecais prezidents Serdars Berdimuhamedovs, vadīja atklāšanas ceremoniju, kurā piedalījās ārvalstu amatpersonas. Daži atnesa dāvanas, piemēram, elektromobili no Turcijas prezidenta Tajipa Erdoana.

Kurbanguli Berdimuhamedovs 15 gadus, līdz 2022. gadam, vadīja ar gāzi bagāto tuksneša valsti, kurā dzīvo seši miljoni iedzīvotāju.

Pērn viņš nodeva vadību savam dēlam, taču saglabā daudzas Tautas padomes priekšsēdētāja pilnvaras.