Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Krievijas dzelzceļnieki prasa pārsaukt Rīgas staciju
foto: VLADIMIR ZHURAVLEV / Alamy/ Vida Press
Rīgas stacijā Maskavā uzņemta padomjlaika kulta filma “Stacija diviem”.
Pasaulē

Krievijas dzelzceļnieki prasa pārsaukt Rīgas staciju

Kas Jauns Avīze

Arī Krievijas galvaspilsētā izskan vēlme atbrīvoties no Latvijas galvaspilsētas vārda. Maskavā tas visredzamāk iemūžināts Rīgas stacijas vārdā (Rižskij vokzal).

Krievijas dzelzceļnieki prasa pārsaukt Rīgas staci...

Pašos pirmsākumos to gan sauca par Ventspils (Vindavas) staciju, kuru uzbūvēja, lai pasažierus no Maskavas aizvizinātu uz Ventspili, kamēr Rīgā bija tikai starpstacija.

1928. gadā, kad boļševistiskajai Krievijai saasinājās attiecības ar Latviju, staciju pārdēvēja Rževas vārdā (arī uz šo Tveras apgabala pilsētu kursē vilcieni no Maskavas Rīgas stacijas). Pēc Latvijas okupācijas 1948. gadā staciju atkal nosauca Rīgas vārdā (ne tikai vilcienu pasažieri to pazīst, bet staciju zina arī miljoniem kinoskatītāju – tajā uzņemta padomjlaika kulta filma “Stacija diviem”).

Nesen Krievijas dzelzceļnieku avīzē “Gudok” (“Signāls”) Rževas sabiedrība aicināja Rīgas stacijai atgriezt Rževas vārdu, jo neesot pieļaujams, ka Krievijas galvaspilsētā kaut kas nosaukts naidīgas valsts galvaspilsētas vārdā.

Rževas novadpētnieks Vladimirs Savins vērsies pie pašvaldības ar lūgumu, lai tā ietekmētu Maskavas mēriju lemt par Rīgas stacijas pārdēvēšanu: “Nebūtu lieki piebilst, ka šobrīd Latvija ir nedraudzīga valsts, un dzelzceļa savienojuma ar Rīgu nav. Līdz ar to dzelzceļa stacijas nosaukumā atsauce uz Rīgu ir nevietā.”

Nav dzirdēts, ka Maskavā kāds gribētu pārdēvēt Jaunrīgas šoseju (“Новорижское шоссе”) vai Jaunrīgas (“Новая Рига”) mikrorajonu. Tāpat vecais nosaukums atstāts pārbūvētajam kinoteātrim “Rīga” Jaunrīgas šosejā, kas gan tagad saucas “Kinomax – Riga Mall”.