Pasaulē
2023. gada 22. jūnijs, 14:50

Skābeklis "Titānika" zemūdenē, visdrīzāk, ir beidzies. Meklēšanas darbi turpinās

Jauns.lv

Pazudušā zemūdens aparāta meklēšana ceturtdien tuvojās kritiskajai 96 stundu atzīmei, kad, domājams, beigsies gaiss uz tās klāja. Uz zemūdenes klāja atrodas pieci cilvēki, kuru meklēšana joprojām tiek veikta.

"Titāna" zemūdenenes aparāta krājumi tika lēsti aptuveni četrām dienām, kad tas svētdienas rītā nolaidās Atlantijas okeāna ziemeļu daļā. Tas nozīmē, ka, pamatojoties uz ASV krasta apsardzes un ekspedīcijas rīkotāju kompānijas sniegto informāciju, termiņš zemūdenes atrašanai un glābšanai ir aptuveni no plkst. 6.00 pēc Viduseiropas laika līdz plkst. 8.00 pēc Viduseiropas laika.

Eksperti uzsvēra, ka tā ir neprecīza aplēse un var tikt pagarināta, ja pasažieri ir veikuši pasākumus, lai taupītu elpojamo gaisu. Turklāt nav zināms, vai viņi ir izdzīvojuši, jo zemūdene pazuda svētdienas rītā.

Glābēji uz pazušanas vietu ir steidzami nosūtījuši vēl citus kuģus un zemūdenes, un ASV krasta apsardze ceturtdien paziņoja, ka zemūdens robots, ko nosūtīja Kanādas kuģis, ir sasniedzis jūras dibenu un sācis zemūdenes meklēšanu.

Varasiestādes cer, ka zemūdens skaņas varētu palīdzēt sašaurināt meklēšanu, kuras darbības zona ir paplašināta līdz tūkstošiem jūdžu - divreiz lielāka par Konektikutas štatu un 4 kilometrus dziļos ūdeņos.

Par "Titāna" kavēšanos tika ziņots svētdienas pēcpusdienā aptuveni 700 kilometrus uz dienvidiem no Sentdžonsas, Ņūfaundlendā, jo tas bija ceļā uz vietu, kur pirms vairāk nekā gadsimta nogrima slavenais okeāna laineris. Zemūdens izpētes uzņēmums OceanGate Expeditions, kas vada šo braucienu, kopš 2021. gada ar ikgadējiem reisiem veido hroniku par "Titānika" bojāeju un zemūdens ekosistēmu ap to.

Līdz ceturtdienas rītam bija beigusies cerība, ka kāds no uz kuģa esošajiem tiks atrasts dzīvs.

Joprojām ir daudz šķēršļu: sākot no kuģa atrašanās vietas noteikšanas, līdz nokļūšanai līdz tam ar glābšanas aprīkojumu, līdz tā izcelšanai uz ūdens virsmas - ja vien tas vēl ir vesels. Un tam visam ir jānotiek, pirms beidzas pasažieru skābekļa krājumi.

Frenks Ovens, zemūdenes meklēšanas un glābšanas eksperts, sacīja, ka amatpersonu norādītais aplēstais skābekļa krājums ir noderīgs "mērķis" meklētājiem, taču tas ir balstīts tikai uz "nominālo patēriņa daudzumu". Ovens sacīja, ka ūdenslīdējs uz "Titāna" klāja, visticamāk, ieteiktu pasažieriem "darīt visu, lai samazinātu vielmaiņas līmeni, lai to varētu pagarināt".

Raidorganizācijas visā pasaulē ceturtdien kritiskajā stundā sāka ziņu raidījumus ar ziņām par zemūdeni. Saūda Arābijai piederošais satelīttelevīzijas kanāls Al Arabiya ēterā rādīja pulksteni, kas skaitīja laiku līdz aplēsēm, kad varētu beigties gaiss.

Pirmā krasta apsardzes apgabala kapteinis Džeimijs Frederiks sacīja, ka varas iestādes joprojām saglabā cerību izglābt piecus pasažierus, kas atradās uz kuģa.

"Šī ir simtprocentīga meklēšanas un glābšanas misija," viņš teica trešdien.

Arī Atlantijas okeāna ziemeļu daļā, kur svētdien pazuda "Titāns", bieži ir migla un vētraini laika apstākļi, kas padara meklēšanas un glābšanas misiju ārkārtīgi sarežģītu, sacīja okeanogrāfs Donalds Mērfijs, kurš bija Krasta apsardzes starptautiskās ledus patruļas galvenais zinātnieks.