Ķīna radikāli risinās veco ļaužu aprūpes problēmu
Japānā populārais "Paro" robots (ekrānuzņēmums)
Pasaulē
2023. gada 20. jūnijs, 15:29

Ķīna radikāli risinās veco ļaužu aprūpes problēmu

Jauns.lv

Risinot medicīnas un sociālo darbinieku trūkuma problēmu, Ķīna ieviesīs jaunu metodi veco ļaužu aprūpē — iesaistīs miljoniem robotu, vēsta "Sixth Tone".

2022. gadā Ķīnas iedzīvotāju skaits samazinājās pirmo reizi kopš briesmīgā bada no 1959. līdz 1961. gadam, tam samazinoties līdz 1,411 miljardiem cilvēku jeb par 850 tūkstošiem mazāk nekā 2021. gada beigās.

Tomēr Ķīnas sabiedrība strauji noveco. Paredzams, ka personu, kuru vecums pārsniedz 60 gadus, skaits Ķīnā līdz 2040. gadam sasniegs 402 miljonus no 280 miljoniem 2022. gadā. Valsts standarti paredz, ka veco ļaužu aprūpes iestādēs uz vienu iemītnieku ir jābūt vienam aprūpes darbiniekam, taču pašlaik 8,1 miljonu sirmgalvju veco ļaužu pansionātos aprūpē nieka 320 tūkstoši darbinieku.

Ķīnā cer, ka jaunās tehnoloģijas palīdzēs atrisināt šo nopietno problēmu. 2021. gadā Nacionālā veselības komisija publicēja vērienīgu plānu, kā pilnveidot veco ļaužu aprūpi, un Ķīnas IT giganti jau sākuši izstrādāt atbilstošus viedos robotus. "iFlytek" pērn publicēja savu plānu, fokusējoties uz jauna veida aprūpes robotu izstrādi, kas nodrošinās gan aprūpi, gan sabiedrību, gan veselības rādītāju uzraudzību. Savukārt meklēšanas gigants "Baidu" reklamē savas viedās planšetes "Xiaodu", kuras var izmantot, lai pierakstītos uz ārsta pieņemšanu, piekļūt laika prognozēm un spēlēm.

Pašlaik Ķīnā visvairāk izmanto tādas viedās tehnoloģijas kā aproces un pulksteņus, kas uzrauga svarīgākos veselības rādītājus, atgādina par zāļu savlaicīgu iedzeršanu, kā arī izseko sirmgalvju atrašanās vietai. Tomēr nozares speciālisti uzskata, ka Ķīna sekos Japānas piemēram, kur robotus plaši izmanto veco ļaužu pansionātos — no "Robear" jeb lāča izskata ierīces, kas palīdz sirmgalvjiem sēdēt un stāvēt, līdz "Paro" jeb spalvainam zvēriņam-robotam, kas viņiem nodrošina sabiedrību un mentālu stimulāciju.

Pašlaik Ķīnā darbojas apmēram simts robottehnikas uzņēmumu, kas specializējas rehabilitācijā, kompānijas nodrošināšanā un aprūpē izmantojamo robotu ražošanā, taču nozare vēl nespēj uzņemt apgriezienus, jo robotu cenas joprojām ir augstas, vairums uzņēmumu vēl tos neražo masveidā, bet vietējās varas iestādes nenodrošina pietiekamu finansējumu, lai ar tiem varētu lielapjomā apgādāt pansionātus.

"Ja cena būtu 10 000 juaņu (apmēram 1280 eiro), domāju, ka daudzi tādu nopirktu," izdevumam "Sixth Tone" sacīja "Hangzhou Lewan Science and Technology" vadītājs Dzjans Gaņčens. "Taču bez lielāka pasūtījumu apjoma cena nevar samazināties. Tā ir pretruna."

Tomēr analītiķi optimistiski raugās uz Ķīnas viedās veselības aprūpes ilgtermiņa perspektīvām, prognozējot tirgus strauju uzplaukumu, pateicoties Ķīnas valdības finansējuma palielināšanai, jaunu produktu izstrādei un patēriņa šablonu maiņai. Analītiķi norāda, ka 2027. gadā tirgus apjoms būs trīs reizes lielāks, salīdzinot ar 2021. gadu.

Pašlaik daudzos pansionātos darbojas personāla palīgi-roboti, kuri večukiem ļauj gremdēties jaunības dienu atmiņās, dziedot komunistiskās Ķīnas dibinātāja Mao Dzeduna laiku revolucionārās dziesmas, komunicē, piedalās sirmgalvju rehabilitācijas procesos un pat viņiem demonstrē kino. "Kad pieaug sirmgalvju skaits, bet aprūpes resursi netiek līdzi, viedās mašīnas ir nepieciešamas, lai samazinātu ļaužu noslogojumu," saka kāda Šanhajas pansionāta vadītājs, uzlādējot dziedošo robotu "Duobao" jeb "daudzi dārgumi". "Pretējā gadījumā visi nogurs un nespēs labi parūpēties par veciem ļaudīm."

Pieprasījums pēc robotiem ir sācis izplatīties visā valstī, ar tiem aizvien vairāk apgādājot ne vien slimnīcas un veco ļaužu pansionātus, bet vientuļi dzīvojošos sirmgalvjus. "Veci ļaudis, kuri ir labā fiziskā formā, nelabprāt savās mājās uzstāda kameras, to uzskatot par sava privātuma aizskārumu," izteicās Dzjans. "Taču ja viņus pavada vieds robots kā ģimenes loceklis, viņi nejutīsies tik vientuļi, ja dzīvo vieni."

Daudziem Ķīnas sirmgalvjiem šāda ideja ir pievilcīga. Kāds aptaujātais, 68 gadus vecais Šanhajas iedzīvotājs, kurš dzīvo viens ar suni, kamēr vienīgais bērns dzīvo ārzemēs, jau izmanto viedo pulksteni savas veselības uzraudzībai, kā arī viedo skaļruni savas dienaskārtības pārvaldībai. Taču viņa sapnis — kādreiz iegūt robotu, ar kuru dalīt sabiedrību. "Nespēju iedomāties labāku variantu kā viedos robotus, kad esmu vecs, vārgs, kuram vajag palīdzību," viņš sacīja "Sixth Tone". "Kaut gan tam nav cilvēka siltuma, tāda ir vispārēja tendence aizvien vairāk novecojošā sabiedrībā."