Dānija plāno atjaunot zemūdeņu floti
Pasaulē
2023. gada 15. jūnijs, 12:03

Dānija plāno atjaunot zemūdeņu floti

Jauns.lv

Dānijas valdība spriež, vai atjaunot zemūdeņu floti, un iemesls ir Krievijas draudi.

Kopenhāgena atteicās no zemūdenēm pilnībā 2004. gadā, bet tagad apsver, vai iegādāties pašiem savas vai paļauties uz ciešu sadarbību ar sabiedrotajiem, paziņojis Dānijas Ārpolitikas komitejas priekšsēdētājs Maikls Jensens.

“Dānijai atrodas svarīgā stratēģiskā vietā, bet tas nozīmē, ka visiem Krievijas jūras kara flotes kuģiem jāiet caur mūsu ūdeņiem, ja tie dodas no Sanktpēterburgas vai Kaļiņingradas (Kēnigsbergas – Red.),” Jensens norāda uz jaunajiem izaicinājumiem.

Pirms Krievijas pagājušā gada iebrukuma Ukrainā Dānija tērēja aizsardzībai ap 1,35% no IKP, bet šogad būs līdz diviem procentiem. Ja NATO samitā jūlijā Viļņā alianse vienosies par 2,5 vai pat trim procentiem, Dānija ir gatava arī tādiem izdevumiem.

Pērn Kopenhāgena solīja ieguldīt 40 miljardus kronu (5,37 miljardi eiro) jaunos kara kuģos, kas jāuzbūvē tuvākajos gados. Turklāt Dānijas Karaliskie jūras spēki plāno nomainīt okeāna patruļkuģus.

2004. gadā Dānijas kara flotē bija sešas zviedru un vācu ražojuma zemūdenes. Piecas norakstīja, bet “KDM Kronborg” atdeva Zviedrijai.