Rumānija atsauc vēstnieku no Kenijas, kurš mērkaķus nosauca par "afrikāņiem"
Nežēlastībā kritušais rumāņu vēstnieks Dragošs Cigeu (ekrānuzņēmums)
Pasaulē
2023. gada 11. jūnijs, 23:57

Rumānija atsauc vēstnieku no Kenijas, kurš mērkaķus nosauca par "afrikāņiem"

Jauns.lv

Rumānija atsaukusi savu vēstnieku Kenijā Dragošu Cigeu, kurš atļāvies izteikt rasistiskas piezīmes par afrikāņiem. Tiekoties ar Austrumeiropas diplomātiem ANO nodaļā Kenijas galvaspilsētā Nairobi viņš esot pamanījis aiz loga pērtiķus un teicis: "Mums ir pievienojusies afrikāņu grupa."

Incidents kļuva zināms pēc tam, kad Kenijas Ārlietu ministrijas pārstāvis savā "Twitter" kontā pauda sašutumu par vēstnieka uzvedību. Āfrikāņu diplomāti pieprasīja Cigeu publisku atvainošanos, norādot, ka ar privātu atvainošanos viņš netiks sveikā.

Rumānijas Ārlietu ministrija jau paudusi atvainošanos. "Jebkāda rasistiska uzvedība vai komentāri ir absolūti nepieņemami," teikts paziņojumā, paužot cerību, ka incidents nekaitēs Rumānijas attiecībām ar Āfrikas valstīm.

Šī nav pirmā rumāņu vēstnieka atsaukšanas reize sakarā ar nepiedienīgiem izteikumiem. 2014. gadā savu amatu zaudēja Rumānijas vēstnieks Armēnijā, kurš atļāvās antisemītiskus jociņus par saviem ebreju tautības priekšniekiem. Savukārt 2015. gadā Rumānijas Ārlietu ministrijai nācās sarkt par sadabīgiem ielūgumiem uz pasākumu savā vēstniecībā Parīzē, kur bija iekļauti dažiem viesiem neglaimojoši izteikumi.