foto: EPA/Scanpix
Poļu zemnieki ar traktoriem bloķē ceļus; pie Polijas-Ukrainas robežas izveidojušās garas automašīnu rindas
Poļu lauksaimnieki protestē pret cenu kritumu, ko izraisījis graudu un citu lauksaimniecības produktu imports no Ukrainas. Viņi arī vēlas pievērst uzmanību tam, ka Polijas valdības apsolītā finansiālā palīdzība vēl nav saņemta.
Pasaulē
2023. gada 10. jūnijs, 20:22

Poļu zemnieki ar traktoriem bloķē ceļus; pie Polijas-Ukrainas robežas izveidojušās garas automašīnu rindas

Jauns.lv / LETA

Lauksaimnieku protestu dēļ pie Polijas-Ukrainas robežas Dorohuskas robežpunktā sestdien izveidojušās garas automašīnu rindas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aptuveni 450 kravas automašīnas stāv robežas Ukrainas pusē, Polijas ziņu aģentūrai PAP sacīja muitas pārstāvis.

Kravu pārvadājumu muitošanas rinda Dorohuskas robežpunktā ir 13 kilometrus gara.

Polijas lauksaimnieki robežpunktu bloķē jau kopš piektdienas. Viņi protestē pret cenu kritumu, ko izraisījis graudu un citu lauksaimniecības produktu imports no Ukrainas.

Viņi arī vēlas pievērst uzmanību tam, ka Polijas valdības apsolītā finansiālā palīdzība vēl nav saņemta.

foto: EPA/Scanpix

Pēc Ukrainas Melnās jūras ostu bloķēšanās, sākoties Krievijas atkārtotajam iebrukumam, Ukraina bija spiesta lielāku daļu savas produkcijas eksportēt pa sauszemi caur ES kaimiņvalstīm.

Izrādot solidaritāti Ukrainai, ES 2022.gada maijā uz laiku atcēla importa nodevas Ukrainas lauksaimniecības produktiem. Taču Ukrainas graudu pieplūdums Austrumeiropas valstīs radīja spiedienu uz cenām un raisīja bažas par vietējo tirgu kropļošanu, un aprīlī Bulgārija, Ungārija, Polija un Slovākija vienpusēji aizliedza to importu.

Vēlāk tajā pašā mēnesī Brisele panāca vienošanos ar piecām dalībvalstīm, ļaujot tām līdz šā gada 5.jūnijam aizliegt četru Ukrainas lauksaimniecības kultūru importu, ja vien netiek kavēts to tranzīts uz citām valstīm. Tagad aizliegums pagarināts līdz 15.septembrim

Kijiva aicināja ES nepagarināt ierobežojumus pēc 5.jūnija. Ukrainas lauksaimniecības ministrs Mikola Soļskis izteicās, ka šie ierobežojumi ir tas pats, kas iedot Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam "papildu ieročus" cīņai pret Eiropas vienotību.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis šos pasākumus nosauca par "protekcionistiskiem" un "nežēlīgiem".

Arī citas ES dalībvalstis, tai skaitā Francija un Vācija, ir paudušas iebildumus pret "atšķirīgo attieksmi" bloka iekšējā tirgū.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās