foto: AP/Scanpix
Nenormāls karstuma vilnis pārņēmis Sibīriju
Dūmi no meža ugunsgrēkiem 2021. gada 2. augustā, Jakutija, Krievijas Tālajos Austrumos.
Pasaulē
2023. gada 9. jūnijs, 11:57

Nenormāls karstuma vilnis pārņēmis Sibīriju

Jauns.lv

Sibīrijā ir krituši desmitiem karstuma rekordu, temperatūrai pakāpjoties virs 37,7 grādiem pēc Celsija.

Neskatoties uz to, ka ir tikai jūnija sākums, Sibīrijas daļās krīt karstuma rekordi.

Pagājušajā sestdienā temperatūra sasniedza 37,9 grādus pēc Celsija Jalturovoskā, kas ir tās karstākā diena vēsturē, liecina klimatologs Maksimiliano Herrera, kurš izseko ekstremālām temperatūrām visā pasaulē. Kopš tā laika Sibīrijā ir krituši vairāki temperatūras rekordi.

Trešdien tika pārspēti vairāki visu laiku lielākie karstuma rekordi, tostarp Baevo, kas sasniedza 39,6 grādus pēc Celsija, un Barnaulā, kas sasniedza 38,5 grādus pēc Celsija.

Dažās no šīm stacijām ir temperatūras ieraksti no piecām līdz septiņām desmitgadēm, Herrera pastāstīja CNN. "Tātad mēs varam teikt, ka tas ir patiešām ārkārtēji. Tas ir reģiona "sliktākais karstuma vilnis vēsturē", viņš rakstīja "Twitter".

Un izskatās, ka situācija kļūst arvien ekstrēmāka. "Rekordi šodien turpina krist, temperatūra atkal ir ap 40 grādiem pēc Celsija," ceturtdien CNN sacīja Herrera.

Var veikt zinātnisku analīzi, lai novērtētu, cik liela ietekme bijusi tieši klimata pārmaiņām, taču zināms, ka globālā sasilšana izraisa ekstremālākas temperatūras, īpaši augstākajos platuma grādos.

Īpaši intensīvs un ilgstošs karstuma vilnis bija 2020. gadā, kad Arktikas Sibīrijas pilsēta Verhojanska sasniedza 38 grādus pēc Celsija, tas būtu bijis "gandrīz neiespējami" bez cilvēka izraisītām klimata pārmaiņām, atklāja starptautisku zinātnieku grupa. .

Sibīrijā ir tendence novērot lielas mēneša un gada temperatūras svārstības, taču pēdējās desmitgadēs ir vērojama spēcīga sasilšanas tendence.

"Sibīrija ir viens no visstraujāk sasilstošajiem reģioniem uz planētas ar karstuma ekstremitāšu intensitāti, kas palielinās,"

CNN sacīja Pasaules Meteoroloģijas organizācijas klimata uzraudzības un politikas dienestu vadītājs Omars Baddour.

Reģions “ir pieredzējis ļoti intensīvus karstuma viļņus,” sacīja Samanta Bērdžesa, Eiropas Savienības Klimata pārmaiņu dienesta "Copernicus" direktora vietniece. "Šie karstuma viļņi būtiski ietekmē cilvēkus un dabu, un tie turpinās notikt biežāk, ja vien mēs strauji nesamazināsim siltumnīcefekta gāzu emisijas," viņa sacīja CNN.

Kanādas mežu ugunsgrēku dūmi izraisa nebijušu smogu ASV

Dūmi no Kanādas mežu ugunsgrēkiem ietinuši Ņujorku un citas ASV pilsētas biezā smogā. Pilsētas ASV austrumu piekrastē izsludinājušas gaisa kvalitātes ...

gallery icon
32

Tā kā ziemeļu puslodē valda savvaļas ugunsgrēku sezona, arī Sibīrija kopā ar Kanādu cīnās ar ievērojamiem un intensīviem savvaļas ugunsgrēkiem. Ugunsgrēkos, kas maijā plosījās pāri Krievijas Urālu kalniem, gāja bojā vismaz 21 cilvēks.

Ārkārtējais karstums, iespējams, saasinās ugunsgrēkus.

Ne tikai Sibīrijā šonedēļ ir bijis karstuma rekords. Tas ir izplatījies visā Vidusāzijā. Aprīļa sākumā Turkmenistānā bija 42 grādi pēc Celsija, kas bija "pasaules rekords šajos platuma grādos", sacīja Herrera.

Kopš tā laika karstums nav mitējies, un reģionu pārņēmuši karstuma viļņi.

Trešdien vairāk nekā 45 grādi pēc Celsija tika reģistrēti Ķīnā, 43 grādi pēc Celsija Uzbekistānā un 41 grādi pēc Celsija Kazahstānā.

Tas ir "vēsturisks karstuma vilnis, kas pārraksta pasaules klimata vēsturi," tviterī sacīja Herrera.