Pasaulē
2023. gada 6. jūnijs, 08:50

Humeņuka skaidro, kāpēc okupanti uzspridzināja Kahovkas hidroelektrostaciju

Jauns.lv

Krievu iebrucēji uzspridzināja Kahovkas hidroelektrostaciju, mēģinot izspēlēt kārtējo tehnogēnās šantāžas kārti, lai tādējādi izdarītu spiedienu uz Ukrainu. Lai gan viņi jau ir sapratuši, ko ir izdarījuši, tāpēc viņi paši tiek evakuēti no bīstamajām zonām, vēsta Ukrainas Dienvidu Aizsardzības spēku Apvienotā koordinējošā preses centra vadītāja Natālija Humeņuka.

"Krievi ir uzspridzinājuši daļu struktūras un izmanto kārtējo tehnogēnās šantāžas kārti, lai izdarītu spiedienu uz aizsardzības spēkiem, lai izdarītu spiedienu uz Ukrainu kopumā," viņa sacīja.

Viņasprāt, nespējot ilgāk gaidīt, no kurienes nāks Ukrainas bruņoto spēku pretuzbrukums, viņi šādi cenšas provocēt noteiktu situāciju.

foto: Ekrānuzņēmums
Satelītattēls ar okupantu uzspridzināto Kahovkas hidroelektrostacijas aizsprostu.

"Un, sapratuši, ko viņi ir izdarījuši, viņi tagad evakuējas," piebilda Humeņuka.

Krievijas karaspēks otrdien Hersonas apgabalā uzspridzinājis Kahovkas hidroelektrostacijas (HES) aizsprostu, paziņojis apgabala kara administrācijas vadītājs Oleksandrs Prokudins.

Ukrainas Iekšlietu ministrija norādījusi, ka jāevakuējas vairāku Hersonas pilsētas rajonu un desmit ciemu iedzīvotājiem.

Apgabala administrācija organizē evakuācijas autobusus.

Kahovkas HES atrodas Krievijas karaspēka kontrolē, taču pēc aizprosta uzspridzināšanas applūst teritorijas gan Dņepras labajā krastā, kuras kontrolē Ukraina, gan  Krievijas okupētās teritorijas kreisajā krastā.

Saistībā ar aizsprosta uzspridzināšanu Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sasaucis valsts Drošības un aizsardzības padomes ārkārtas sēdi.