Pasaulē
2023. gada 5. jūnijs, 13:44

Ķīnā no neciešamā karstuma mirst cūkas, truši un zivis

Jauns.lv

Tā kā dažās Ķīnas daļās ir vērojamas rekordlielas temperatūras un spēcīgas lietavas, ziņojumi par lauksaimniecības dzīvniekiem un kultūraugiem, kas cieš no ekstrēmiem laikapstākļiem, dominē ziņu virsrakstos šajā valstī, radot bažas par pārtikas nodrošinājumu pasaules otrajā lielākajā ekonomikā.

2022. gada vasarā Ķīna piedzīvoja pēdējo gadu desmitu laikā lielāko karstuma vilni un sausumu, kas izraisīja plašus elektroenerģijas trūkumus un traucēja pārtikas un rūpniecības piegādes ķēdes. Šogad ekstrēms karstums daudzās valsts daļās ir plosījies vēl agrāk nekā pagājušajā gadā.

foto: REUTERS/SCANPIX
Cūkas Ķīnas pilsētā Šanhajā.

Cūkas, truši un zivis mirst no karstuma, un kviešu lauki Ķīnas centrālajā daļā ir applūduši spēcīgāko nokrišņu dēļ pēdējo desmit gadu laikā. Tikmēr amatpersonas ir nobažījušās, ka tuvākajos mēnešos Jandzi upes baseinu, kas ir Ķīnas galvenais rīsu audzēšanas reģions, varētu skart sausums.

Kopš marta temperatūra desmitiem Ķīnas pilsētu ir sasniegusi sezonāli rekordaugstu līmeni. Karstuma vilnis pēdējās dienās ir pastiprinājies, un vairākās pilsētās Juņnanas un Sičuaņas provincēs temperatūra ir pārsniegusi 40 grādus pēc Celsija.

Saskaņā ar Ķīnas Meteoroloģijas pārvaldes datiem līdz trešdienai 578 valsts meteoroloģiskās stacijas, kas atrodas dažādās pilsētās visā valstī, reģistrēja visaugstāko temperatūru šajā gadalaikā.

"Ekstremāli laikapstākļi, piemēram, sausums un plūdi, var izjaukt pārtikas ražošanas kārtību un radīt lielāku nenoteiktību pārtikas un naftas piegādē," trešdien pētījuma ziņojumā rakstīja Citic Securities galvenais lauksaimniecības analītiķis Šengs Sja.

Viņš brīdināja, ka šogad pieaugs draudi nodrošinātībai ar pārtiku, jo tuvojas El Ninjo - dabiska parādība Klusā okeāna tropiskajos apgabalos, kas rada augstāku temperatūru par vidējo. El Ninjo pirmo reizi varētu izraisīt pasaules sasilšanu par vairāk nekā 1,5 grādiem pēc Celsija, kas pārsniedz pirmsindustriālo temperatūru, kura bija vērojama 19. gadsimta vidū un beigās.

"Attiecībā uz Ķīnu El Ninjo notikums viegli izraisīs lielāku klimata nenoteiktību Jandzi upes baseinā, izraisot plūdus dienvidos un sausumu ziemeļos, kā arī aukstu vasaru ziemeļaustrumos," sacīja Šengs.