Pasaulē
2023. gada 3. jūnijs, 14:43

Pensionētie vācu piloti trenē ķīniešus karam pret Taivānu

Māris Puķītis

Jauns.lv

Bijušie Bundesvēra piloti jau daudzus gadus apmāca Ķīnas kara lidotājus, tostarp uzbrukumu mākslā Taivanai, vēsta Vācijas TV kanāls ZDF un izdevums “Der Spiegel”.

Nolīgstot vācu kara lidotājus, Ķīna arī cenšas izpētīt rietumvalstu iznīcinātāju vājās vietas. Par to vācieši saņem ļoti labu atalgojumu augsta līmeņa koncernu vadītāju līmenī, šim mērķim izmanto fiktīvas firmas Šeišelu salās. Pēc “Der Spiegel” datiem, viens no virsniekiem pelnījis dažus simtus tūkstošu eiro gadā.

Divi bijušie lidotāji pirms došanās pensijā apmācīja “Eurofighter” pilotus, vēl viens bijis “Tornado” pilots. Bundesvēra iznīcinātāju piloti pensijā dodas 41 gada vecumā. Uzskata, ka šajā laikā refleksi jau kļūst lēnāki, samazinās redzes asums.

Viens no pilotiem uz žurnālistu jautājumiem noraidīja jebkādas apsūdzības, pārējie neatbildēja. Vācijas Aizsardzības ministrija apliecinājusi, ka kopā ar ārvalstu specdienestiem jau ilgāku laiku veic pārbaudi. Ministrs Boriss Pistoriuss sola izvērtēt katru gadījumu atsevišķi un par pārkāpumiem sodīt. Bijušajiem militāristiem pēc atvaļināšanās ir atļautas citas nodarbes, bet likuma ietvaros.