foto: AFP/Scanpix
Vācieties prom! Tenerifē notikuši protesti pret tūristiem
Tūkstošiem tūristu sauļojas "Playa de las Vistas" pludmalē Kanāriju salas Tenerifes dienvidu piekrastē.
Pasaulē
2023. gada 26. maijs, 20:06

Vācieties prom! Tenerifē notikuši protesti pret tūristiem

Jauns.lv

Spānijas populārajā salā Tenerifē notikuši vietējo iedzīvotāju protesti pret tūristu iebrukumu reģionā. Demonstranti atklāti paziņoja, ka nepriecājas par iebraucējiem un aicināja viņus doties prom. Pārmērīga atpūtnieku klātbūtne "sagrauj" salu, pārliecināti vietējie iedzīvotāji.

Pēc laikraksta "Canarian Weekly" rīcībā esošās informācijas, aktīvisti pieprasījuši ierobežot tūrismu salā un ieviest ekoloģisko nodokli ceļotājiem. Nevienaldzīgie izgāja spāņu Tenerifes ielās ar plakātiem "Kanāriju salas vairs nav paradīze" un "Kanāriju salas netiek pārdotas".

Protesta akcijā piedalījās aptuveni desmit grupas - tās visas pauda neapmierinātību ar masveida tūrismu, kas, viņuprāt, salai nodara "nelabojamus zaudējumus". Viņuprāt, nebeidzamā atpūtnieku plūsma ir vainojama pie notekūdeņu noplūdēm, ilgstošiem satiksmes sastrēgumiem un negatīvās ietekmes uz vidi. Protestētāji apgalvoja, ka mūsdienu problēmu cēlonis ir jaunu viesnīcu kompleksu būvniecība Tenerifes dienvidu piekrastes rajonos.

No "Statista" datiem izriet, ka tikai 2019. gadā Tenerifē viesojušies vairāk nekā 5.5 miljoni tūristu, no kuriem aptuveni 3 miljoni ir ārzemnieki. "Masu tūrisms" ir iznīcinājis dažas salas "dabas telpas" un nodarījis "nelabojamu kaitējumu" videi salas dienvidos, paziņoja viens no kustības dalībniekiem.

Protestētāji apgalvo, ka sala ir "pilnībā izpostīta, ar krastu, kas ir pilns ar netīrumiem (vairāk nekā 200), kilometru gariem sastrēgumiem un vides postu jaunu viesnīcu kompleksu būvniecības dēļ piekrastes rajonos".

Vietējie pieprasa pilnībā aizliegt tūres uz salu kaut uz laiku, lai ierēdņi varētu izstrādāt plānu iebraucēju skaita samazināšanai un pārāk lielā tūrisma negatīvo seku mazināšanai. Viņi arī aicina ieviest ekoloģisko nodokli atpūtniekiem.

Tomēr Tenerife nav vienīgais Kanāriju salu "karstais punkts", kur saasinājušās problēmas, kas saistītas ar atpūtnieku pieplūdumu. Lansarotes salā tūrisma nozares ierēdņi pieteica kursa uzņemšanu kvalitātei, nevis kvantitātei, atsakoties no masveida iebraucēju plūsmas.

Barselona, kas ir viens no vadošajiem Eiropas valsts tūrisma galamērķiem, arī saskārusies ar protestiem pret ceļotāju pūļiem.