Lavrovs draud Amerikai: naivi cerat, ka Atlantijas okeāns jūs paglābs
Sergejs Lavrovs
Pasaulē
2023. gada 26. maijs, 14:21

Lavrovs draud Amerikai: naivi cerat, ka Atlantijas okeāns jūs paglābs

Jauns.lv

ASV naivi cer, ka Atlantijas okeāns garantē viņu izdzīvošanu, paziņoja Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

“Tie ir stipri maldi, ja viņi mēģina dzīt pasauli līdz trešā pasaules kara slieksnim,” viņš izteicās. Tieši šīs maldīgās pārliecības dēļ ASV “uzrīda savus Eiropas satelītus Krievijas Federācijai, uzskatot, ka tiks cauri sveikā”.

Šādi viņš atbildēja uz jautājumu “vai Vašingtonai ir atteicis pašsaglabāšanās instinkts”, solot Ukrainai piegādāt iznīcinātājus F-16.

Savukārt Krievijas eksprezidents un pašreizējais Drošības padomes priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Medvedevs piedraudēja ar Krievijas preventīvu kodoltriecienu, ja Rietumi nolems Ukrainai piegādāt kodolieročus. “Pastāv neatgriezeniski kara likumi. Ja nonāks līdz kodolieročiem, būs jāveic preventīvs trieciens,” viņš sacīja vizītes laikā Vjetnamā.

Kopš Krievijas invāzijas Ukrainā pagājuši jau 15 mēneši, un par cerēto "blickrīgu" un uzvaras parādi Kijivas Kreščatikā dizainera Valentīna Judaškina tērpos jau sen ir aizmirsts, aizvien biežāk žēlojoties par saņemtajiem triecieniem ne vien "jaunajās teritorijās", kuras Krievija anektēja pērn rudenī, tās pat nekontrolējot pilnībā, bet arī dziļi pašā Krievijas teritorijā. Tādējādi aizvien biežāk gan Krievijas augstākās amatpersonas, gan propagandisti kā pēdējo izmisīgo argumentu piesauc kodolieroču lietošanu.

Jāpiebilst, ka faktiskā kara pieteikšanas runā 2022. gada 24. februāra rītā Krievijas prezidents Vladimirs Putins brīdināja citas valstis neiejaukties, citādi būs "tādas sekas, kādas tās nekad savā vēsturē nav pieredzējušas". Ja sākotnēji rietumvalstis kūtri piegādāja Ukrainai ieročus, prognozējot Kijivas krišanu dažu dienu laikā, ukraiņu sīkstā pretošanās krievu okupantiem pārliecināja sākt vispirms aizsardzības, bet vēlāk arī uzbrukuma ieroču piegādes, pakāpeniski palielinot piegāžu klāstu un jaudu, uz ko katrreiz Krievija reaģēja ar draudiem sarīkot kodolapokalipsi, vienlaikus turpinot ciest vienu pazemojošu neveiksmi pēc otras.