foto: dpa/picture-alliance
Krievijā 5G interneta nebūs vēl septiņus gadus
Pasaulē
2023. gada 19. maijs, 14:32

Krievijā 5G interneta nebūs vēl septiņus gadus

Jauns.lv

Krievijas valdība līdz pat 2030. gadam atlikusi pāreju uz jauno interneta sakaru standartu 5G un 6G-Ready. Iemesls nav sazvērestības teorijas par “nāves viļņiem”, kas izraisa vēzi, bet gan sankcijas.

5G internets ir pat simt reižu ātrāks nekā 4G standarts. Ar Krievijas ražojuma iekārtām 5G tīklu pilsētās ar vismaz 100 000 iedzīvotāju plānots ieviest tikai 2030. gadā, teikts valdības sakaru nozares attīstības stratēģijas plāna projektā 2024.–2035. gadam, raksta izdevums “Kommersant”.

Vēl pagājušā gada beigās Krievija plānoja 5G ieviest jau šogad, un līdz 2030. gadam nodrošināt ar to 50 miljonus iedzīvotāju. Rietumu noteiktās sankcijas apgrūtina Krievijas mobilo sakaru operatoriem importa iekārtu iegādi, turklāt izsmeltas izaugsmes iespējas.

Tikmēr minētajā valdības dokumentā visā nopietnībā ierakstīts, ka sakaru tirgu varēs paplašināt uz anektētās Ukrainas teritorijas rēķina un interesi par Krievijas tehnoloģijām izrādot attīstības valstis.

Patlaban 97 valstīs kopumā 249 operatori jau piedāvā 5G sakarus uz komerciāliem pamatiem, abonentu skaits pārsniedzis vienu miljardu cilvēku. Arī Latvijā mobilo sakaru operatori turpina attīstīt 5G tehnoloģijas.