foto: Ekrānuzņēmums
"Šajos tuneļos ir viss drošībai" - Publiskoti "Putina bunkura" būvniecības dokumenti
Tā dēvētais "Putina bunkurs".
Pasaulē
2023. gada 17. maijs, 22:22

"Šajos tuneļos ir viss drošībai" - Publiskoti "Putina bunkura" būvniecības dokumenti

Jauns.lv

Izdevums "The Business Insider" publicējis tā dēvētās "Putina pils" būvniecības dokumentus. Pēc žurnālistu teiktā, dokumenti bijuši brīvi pieejami internetā vismaz kopš 2016. gada. Tie tika ievietoti projekta kompānijas "Metrostils" mājaslapā kā piemēri padarītajam darbam. Objektu tur sauc par pansionātu.

Rasējumos redzams, ka bez virszemes daļas muižā projektēti arī pazemes stāvi. Zem zemes atrodas telpas un tuneļi. Lifts no ēkas nolaižas aptuveni 50 metru dziļumā. Pazemes daļā ir ventilācija, elektrība, ūdensvads, kanalizācija un sakaru kabeļi, vēsta "Radio Svoboda".

Divus atsevišķus sešus metrus platus un 40 un 60 metrus garus tuneļus ieskauj 40 centimetru betona kārta un, pēc ekspertu vērtējuma, var izturēt bumbas tiešo trāpījumu. Augšējais tunelis iziet smilšu kāpas nogāzē, apakšējais, garākais - tieši Melnās jūras krastā. Tas ir aprīkots ar slīdošo celiņu. Pie apakšējās izejas pienāk asfaltēts ceļš.

Būvinženieris Tadeušs Gabriševskis komentēja dokumentus: "Šajos tuneļos ir viss drošībai. Ugunsdzēsības sistēma, ūdens, kanalizācija. Tie domāti kādam, kurš grib izdzīvot vai aizbēgt. Taču tā nav tikai avārijas izeja, tā ir pilnvērtīga avārijas nomaiņa pils kompleksam."

Ziņas par grezno muižu Gelendžikā tika publiskotas Krievijas opozīcijas politiķa Alekseja Navaļnija komandas izmeklēšanā 2021. gada janvārī. Izmeklētāji apgalvo, ka muiža un pils Idokopas ragā celta Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

Gelendžikas mistiskie dolmeni netālu no Putina pils

Krasnodaras novada Melnās jūras piekrastes pilsēta Gelendžika, kura pēdējā laikā kļuvusi slavena ar tās tuvumā esošo uzslieto Putina pili, savulaik ...

gallery icon

Tiek apgalvots, ka tikai galvenās ēkas – pašas "pils" – būvniecība un rekonstrukcija tiek lēsta 100 miljardu rubļu apmērā. Filma par "pili" iznāca dažas dienas pēc opozicionāra aresta. Reakcija uz arestu un izmeklēšanas iznākšanu bija masu protesti vairākās Krievijas pilsētās. Uz tiem varas iestādes atbildēja ar Navaļnija līdzgaitnieku vajāšanu, kura struktūras tika pasludinātas par ekstrēmistiskām un aizliegtas.

Ikdiena aiz Putina pils mūriem Gelendžikā

Krasnodaras novada Gelendžikas rajonā esošā Putina pils teritorija ir teju piecas reizes lielāka nekā pati Gelendžikas pilsēta. Jauns.lv ielūkojās aptuveni ...

gallery icon

Pēc filmas iznākšanas atklātībā Vladimirs Putins paziņoja, ka "pils" viņam nepieder un viņš tur nekad nav bijis. Tiešu pierādījumu tam, ka Putins patiešām būtu dzīvojis vai bijis šajā ēkā, izmeklēšanā nav, taču no dokumentiem noprotams, ka ar to ir saistīta prezidenta tuvākā apkārtne.

Par ēkas īpašnieku sevi nosaucis Putina draugs biznesmenis Arkādijs Rotenbergs. Kā apgalvo Navaļnija komanda, no īpašuma dokumentiem nav redzams, ka ēkas īpašnieks patiešām ir Rotenbergs vai viņa struktūras.