Pasaulē
2023. gada 16. maijs, 22:59

Lielbritānija un Nīderlande vēlas veidot "starptautisku koalīciju", lai piegādātu Ukrainai iznīcinātājus

Jauns.lv

Apvienotā Karaliste un Nīderlande apliecinājušas vēlmi veidot starptautisku koalīciju, lai palīdzētu Ukrainai, sākot no iznīcinātāju piegādes līdz pat pilotu apmācīšanai, vēsta franču medijs "Le Monde".

Paziņojums tika sniegts otrdien, kad Eiropas Padomes līderi pulcējās Islandē, lai apliecinātu plašākas Eiropas vienotību, paužot atbalstu Ukrainai. Eiropas valstis ir izveidojušas starptautisku Krievijas iebrukuma radīto kara postījumu reģistru.

Londona vēlas izveidot "starptautisku koalīciju", lai palīdzētu Ukrainai iegūt iznīcinātājus F-16, otrdien pēc Lielbritānijas premjerministra Rišī Sunaka un viņa Nīderlandes kolēģa tikšanās paziņoja Dauningstrīta.

Tiekoties Eiropas Padomes samita laikā Islandē, abas amatpersonas vienojās, ka sadarbosies, lai izveidotu starptautisku koalīciju, kas Ukrainai nodrošinātu gaisa kaujas spējas, sākot no apmācības līdz pat F16 lidmašīnu piegādei," teikts Dauningstrītas paziņojumā.

Samita mērķis ir pavairot veidus, kā saukt Krieviju pie kriminālatbildības par postījumiem un noziegumiem, ko tā izraisījusi, iebrūkot Ukrainā. Rišī Sunaks tur atkārtoti pauda pārliecību, ka Ukrainas likumīgā vieta ir NATO, piebilstot, ka līderi ir vienisprātis, ka sabiedrotajiem ir svarīgi sniegt palīdzību ilgtermiņa drošības politikas jomā Ukrainai.

Sunaks pirmdien Londonā uzņēma Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski un apsolīja drīzumā piegādāt Ukrainai pretgaisa raķetes un bezpilota lidaparātus. Zelenskis jau mēnešiem ilgi ir lūdzis savus Rietumu sabiedrotos nodrošināt viņu arī ar lidmašīnām, kas ļautu Ukrainas armijai uzbrukt Krievijas karaspēkam dziļāk iekšienē. 

Apvienotā Karaliste jau ir piegādājusi Ukrainai prettanku raķetes, artilērijas lielgabalus, pretgaisa aizsardzības sistēmas, bruņotas kaujas mašīnas. Tā ir arī piegādājusi Ukrainai britu tankus "Challenger" un apmācījusi ukraiņu karavīrus, kā ar tiem rīkoties.