foto: AP/Scanpix
Pasaulē pieaug izpildīto nāvessodu skaits
šajā 2011. gada 18. novembra fotoattēlā ir redzama nāvessoda izpildes telpa Oregonas štata cietumā Seilemā, Oras štatā.
Pasaulē
2023. gada 16. maijs, 07:22

Pasaulē pieaug izpildīto nāvessodu skaits

Jauns.lv/LETA

Zināmo izpildīto nāvessodu skaits visā pasaulē 2022.gadā pieaudzis par 53% salīdzinājumā ar 2021.gadu, teikts otrdien publicētā cilvēktiesību organizācijas "Amnesty International" ziņojumā.

Organizācija savā ziņojumā par nāvessoda izmantošanu pasaulē ir dokumentējusi vismaz 883 nāvessodu izpildes gadījumus 20 valstīs 2022.gadā. Tas ir lielākais izpildīto nāvessodu skaits piecu gadu laikā.

"Amnesty International" atzīmēja, ka reālais skaits noteikti ir lielāks, jo tūkstošiem nāvessodu Ķīnā tiek izpildīti, par tiem publiski nepaziņojot. Valstiskā slepenība Ziemeļkorejā un Vjetnamā, kā arī ierobežota informācijas pieejamība vairākās citās valstīs vēl arvien neļāva pilnīgāk novērtēt nāvessoda izmantošanu pasaulē, konstatēts ziņojumā.

Organizācija informēja, ka 90% no zināmajiem nāvessodiem pērn izpildīti trīs valstīs - Irānā, Saūda Arābijā un Ēģiptē.

Reģistrēto nāvessoda izpildes gadījumu skaits Irānā pieaudzis no 314 gadījumiem 2021.gadā līdz 576 pērn. Saūda Arābijā tas trīskāršojies no 65 izpildītiem nāvessodiem 2021.gadā līdz 196 pagājušajā gadā, kas ir lielākais to skaits, kuru "Amnesty International" reģistrējusi šajā valstī 30 gadu laikā.

Ziņojumā teikts, ka sešas valstis pērn pilnīgi vai daļēji atcēlušas nāvessodu. Tomēr nāvessodu izpilde pērn atsākta piecās valstīs - Afganistānā, Kuveitā, Mjanmā, Palestīnā un Singapūrā. 

Vairāk nekā trešdaļa no 2022.gadā reģistrētajiem izpildītajiem nāvessodiem bija par narkotiku noziegumiem, un tas ir skaidrs starptautisko tiesību pārkāpums, ziņoja "Amnesty International".