foto: PantherMedia / Andrey Nyrkov
Zemes stratosfērā reģistrēti mistiski trokšņi
Attēlam ir ilustratīva nozīme.
Pasaulē
2023. gada 12. maijs, 10:56

Zemes stratosfērā reģistrēti mistiski trokšņi

Jauns.lv

Milzīgi baloni tika palaisti 70 000 pēdu augstumā, lai ierakstītu Zemes stratosfēras skaņas, un mikrofoni uztvēra dažas pavisam neparastas skaņas, vēsta CNN.

Stratosfēra ir Zemes atmosfēras otrais slānis, un tās apakšējā līmenī atrodas ozona slānis, kas absorbē un izkliedē saules ultravioleto starojumu, norāda NASA. Stratosfēras plānais, sausais gaiss ir vieta, kur reaktīvās lidmašīnas un meteoroloģiskie baloni sasniedz maksimālo augstumu, un salīdzinoši mierīgo atmosfēras slāni reti traucē turbulences.

Danielu Bovmenu, Sandijas Nacionālo laboratoriju Ņūmeksikā galveno zinātnieku, studijas augstskolā iedvesmoja pētīt stratosfēras skaņas ainavu pēc tam, kad viņš iepazinās ar zemas frekvences skaņām, ko rada vulkāni. Šī parādība, kas pazīstama kā infraskaņa, cilvēka ausij nav dzirdama.

Bovmens un viņa draugi jau iepriekš bija lidojuši ar kamerām meteoroloģiskajos balonos, "lai fotografētu melnās debesis virs galvas un Zemi tālu zem tās", un veiksmīgi uzbūvēja savu saules balonu.

Viņš ierosināja pie baloniem piestiprināt infraskaņas ierakstīšanas ierīces, lai ierakstītu vulkānu skaņas. Taču tad viņš un viņa padomdevējs Džonatans Līss no Ziemeļkarolīnas Universitātes Čapelhilā saprata, ka "pusgadsimtu neviens nav mēģinājis piestiprināt mikrofonus stratosfēras gaisa baloniem, tāpēc mēs pievērsāmies tam, ko šī jaunā platforma varētu darīt," teica Bovmens. Līss ir Zemes, jūras un vides zinātņu profesors, kurš pēta seismoloģiju un vulkanoloģiju.

Gaisa baloni var pacelt sensorus divreiz augstāk, nekā spēj pacelties komerciālās lidmašīnas.

"Ar mūsu saules baloniem mēs esam ierakstījuši virszemes un zem zemes esošus ķīmiskus sprādzienus, pērkona dārdēšanu, okeāna viļņu sadursmes, lidmašīnu propellerus, pilsētas skaņas, suborbitālās raķetes palaišanu, zemestrīces un varbūt pat kravas vilcienus un reaktīvās lidmašīnas," Bovmens teica. "Mēs esam arī reģistrējuši skaņas, kuru izcelsme nav skaidra."

Ierakstā, ar kuru dalījās Bovmens, no NASA gaisa balona, kas riņķoja ap Antarktīdu, ir dzirdama okeāna viļņu sadursmju infraskaņa, kas izklausās pēc nepārtrauktas čaukstēšanas. Taču citu trokšņu un šalkoņu izcelsme nav zināma.

Stratosfērā "dažos lidojumos dažas reizes stundā tiek novēroti noslēpumaini infraskaņas signāli, taču to avots ir pilnīgi nezināms," sacīja Bovmens.

Tēmas