foto: US Air Force
ASV Gaisa spēki Igaunijā izvieto iznīcinātājus F-22 “Raptor”
Iznīcinātājs F-22 "Raptor" .
Pasaulē
2023. gada 9. maijs, 17:19

ASV Gaisa spēki Igaunijā izvieto iznīcinātājus F-22 “Raptor”

Jauns.lv

Igaunijas Amari gaisa spēku bāzē pirmdien ieradušies ASV Gaisa spēku piektās paaudzes iznīcinātāji “Lockheed Martin” F-22 “Raptor”, kuru uzdevums ir veicināt Baltijas reģiona gaisa telpas aizsardzību, atturot agresoru no potenciālas agresijas, atsaucoties uz ASV Gaisa spēku pavēlniecība Eiropā un Āfrikā, vēsta Sargs.lv.

Aprīļa sākumā ASV Gaisa spēki no  94. ekspedīcijas iznīcinātāju eskadriļas izvietoja 12 F-22 “Raptor” iznīcinātājos Povidzas gaisa spēku bāzē Polijā, tādējādi papildinot NATO integrētās gaisa un raķešu aizsardzības spējas aliansei kritiski svarīgajā Austrumu flangā.

Strauji izvietojot spēkus Baltijas jūras reģionā kopā ar NATO sabiedrotajiem, ASV Gaisa spēki Eiropā apliecina NATO spēku operatīvo gatavību visā Eiropas kontinentā, kā arī to spēju reaģēt, lai aizstāvētu NATO teritoriju.

Pašlaik Latvijā Lielvārdes Gaisa spēku bāzē ir izvietota Spānijas bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības sistēma NASAMS, kas nodrošina uz zemes bāzētas pretgaisa aizsardzības spējas ciešā sadarbībā ar Latvijas Gaisa spēku Kontroles un ziņošanas centru. Tikmēr Igaunijā Amari gaisa spēku bāzē ir izvietoti Lielbritānijas Karalisko gaisa spēku iznīcinātāji “Typhoon”, kuri nodrošina NATO miera laika gaisa telpas patrulēšanas misiju Baltijas valstīs.

ASV Gaisa spēku pavēlniecība Eiropā un Āfrikā norāda, ka ASV spēja ātri papildināt citas NATO vienības ar piektās paaudzes iznīcinātājiem paplašina alianses spēju integrēties visās jomās. Savukārt efektīva integrētā pretgaisa un pretraķešu aizsardzības struktūra ietver gaisa, zemes, jūras, kosmosa un kibervidi, lai nodrošinātu pilna spektra izpratni par gaisa telpu, kuru apdraud augsti tehnoloģiski attīstīti pretinieki.

Piektās paaudzes iznīcinātāji F-22 ir ļoti manevrēt spējīgi un augsti tehnoloģiski attīstīti lidaparāti, kuri paredzēti, lai kaujas laukā ātri iegūtu dominējošo stāvokli un gūtu pārākumu gaisa telpā.