foto: AP/Scanpix
Kremlis atradis veidu, kā aizkavēt otro mobilizācijas vilni
Reklāmas plakāts Sanktpēterburgā ar aicinājumu pievienoties militārajam dienestam.
Pasaulē
2023. gada 8. maijs, 11:11

Kremlis atradis veidu, kā aizkavēt otro mobilizācijas vilni

Jauns.lv

Krievijas militārie vervētāji vēršas pie Vidusāzijas viesstrādniekiem Krievijā, lai savervētu dienestam Ukrainā. Tādā veidā Kremlis vēlas atlikt jaunu atklātu obligāto mobilizāciju, ziņo Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Kā norādīts britu izlūkdienestu kopsavilkumā, vervētāji apmeklēja mošejas un imigrācijas birojus, lai noalgotu karavīrus. Tadžikistānas un uzbeku valodā runājošie imigrācijas darbinieki regulāri cenšas savervēt migrantus.

Radio "Brīvā Eiropa" ziņoja, ka vervētāji piedāvāja prēmijas 2390 ASV dolāru (aptuveni 2163 eiro) apmērā un algas līdz 4160 ASV dolāru mēnesī (aptuveni 3766 eiro). Migrantiem tika piedāvāta arī paātrināta Krievijas pilsonības iegūšana no sešiem mēnešiem līdz vienam gadam ierasto piecu gadu vietā.

Lielbritānijas izlūkdienests norāda, ka augstās ikmēneša algas un piemaksas par dienesta uzsākšanu mudinās dažus viesstrādniekus reģistrēties. Šie jauniesauktie, visticamāk, tiks nosūtīti uz Ukrainas frontes līniju, kur upuru skaits ir ārkārtīgi augsts.

"Migrantu vervēšana ir daļa no Krievijas Aizsardzības ministrijas centieniem sasniegt izvirzīto mērķi savervēt 400 000 brīvprātīgo, lai piedalītos kaujās Ukrainā. Varas iestādes gandrīz noteikti vēlas aizkavēt jebkuru jaunu atklātu obligāto mobilizāciju pēc iespējas ilgāk, lai lai līdz minimumam samazinātu iekšējās nesaskaņas," teikts Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas paziņojumā.