foto: AP/Scanpix
Krievija karā sūta muzeja eksponātus. Eksperti apgalvo, ka tie joprojām var būt efektīvi
Krievijā ražots tanks T-55.
Pasaulē
2023. gada 8. maijs, 10:41

Krievija karā sūta muzeja eksponātus. Eksperti apgalvo, ka tie joprojām var būt efektīvi

Jauns.lv

Ir jau zināms, ka Krievija karā Ukrainā izmanto ne tikai savu jaunāko militāro tehniku, bet arī izvelk no noliktavām to, kas sen jau noputējis. Tagad pienācis laiks ķerties pie muzeja eksponātiem, vēsta CNN.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Krievijā lielā ātrumā traucamies novēroti divi vilcieni. Kādai sievietei izdevies uzņemt video, kuros redzams, kā kaut kur Krievijā tiek transportēti veci padomju tanki.

Ir jau zināms, ka Maskava no noliktavām izved vecāku militāro tehniku, lai turpinātu karu Ukrainā, taču šie tanki ir citādāki.

T-55 modeļa tankus Padomju Savienības Sarkanā armija pirmo reizi pasūtīja 1948. gadā, īsi pēc Otrā pasaules kara beigām.

Tie ir tik veci, ka tos var atrast tikai muzejos, norāda ārvalstu medijs CNN.

"Šis ir pirmais galvenais kaujas tanks, ko Padomju Savienība izmantoja Aukstā kara laikā," stāsta vēsturnieks Džons Delanijs, Imperiālā kara muzeja (IWM) Daksfordā, Kembridžā, vecākais kurators, rādot vienu no T-55 tankiem.

"Līdz tam bija trīs ļoti atšķirīgi tanku tipi - vieglie, vidējie un smagie, kuriem bija atšķirīgas lomas kaujas laukā," sacīja Delenijs. "Sākot ar 1950. gadu vidu, tika izstrādāta koncepcija, lai radītu tādu tanku, kas varētu darīt visu, un to sāka dēvēt par galveno kaujas tanku."

Ļaudis Rīgā aplūko iznīcināta okupantu tanka paliekas

Vairākās Eiropas Savienības (ES) valstu galvaspilsētās šodien ir aplūkojamas Ukrainas bruņoto spēku iznīcinātas okupantu tehnikas vienības.

gallery icon
24

Sarkanajai armijai tas bija T-55 un tā daudzie varianti, kas vēlāk kļuva par visplašāk ražoto tanku pasaulē - tika saražoti vairāk nekā 100 000 vienību. Lēts, uzticams, viegli lietojams un viegli kopjams, tas bija militārās armijas balsts no Ēģiptes līdz pat Ķīnai un Sudānai, kur tos izmanto joprojām.

Austrumeiropā tie tika izmantoti, lai apspiestu sacelšanos bijušajās Varšavas pakta valstīs, kas 1956. gadā izvērsās Ungārijas ielās, bet 1968. gadā - toreizējās Čehoslovākijas galvaspilsētā Prāgā.

Taču vēlāk, kad to mēģināja izmantot arābu un Izraēlas konfliktos un pēc tam Persijas līča karā, pret Rietumos ražotajiem tankiem tie bija bezspēcīgi.

"Pirmajā Persijas līča karā, piemēram, 1991. gadā, amerikāņu un britu tanki no 23 kilometru attāluma notrieca irākiešu T-55," teica Delanijs.

IWM Sauszemes kara zālē esošā versija tika uzbūvēta pagājušā gadsimta 60. gados un piederēja Austrumvācijas armijai. Muzejs to iegādājās pēc Vācijas atkalapvienošanās, Berlīnei dodot priekšroku NATO standarta versijām, piemēram, "Leopard 1" un vēlāk "Leopard 2" tankiem, ko tā nesen nosūtīja Ukrainai, un nolietoto padomju tehniku atstājot novārtā.

Līdz brīdim, kad Krievija 80. gados sāka noņemt no ekspluatācijas savus T-55, to joprojām bija vairāk nekā 28 000, norāda Delanijs, piebilstot, ka tie drīzāk tika nodoti utilizācijai, nevis nodoti metāllūžņos.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Padomju vara nekad neko neizmet," viņš paskaidroja. "Iespējams, ka ievērojams skaits no tiem stāv noliktavās un gaida, kad tos varēs pārkonfigurēt."

Krievija, šķiet, ir gatava to darīt, norāda Delanijs.