foto: REUTERS/SCANPIX
Cerības par Ukrainas pretuzbrukuma panākumiem var būt pārvērtētas, norāda Ukrainas aizsardzības ministrs
Ukrainas artilēristi pie Solderas.
Pasaulē
2023. gada 7. maijs, 15:34

Cerības par Ukrainas pretuzbrukuma panākumiem var būt pārvērtētas, norāda Ukrainas aizsardzības ministrs

Jauns.lv

Ukrainas vadība bažījas, ka Ukrainas Bruņoto spēku pretuzbrukums var neattaisnot cerības, raksta “The Washington Post”.

"Pasaulē ir pārvērtētas cerības no mūsu pretuzbrukuma kampaņas," intervijā izdevumam sacīja Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs. "Lielākā daļa cilvēku gaida kaut ko lielu." Viņš uzskata, ka tas var izraisīt "emocionālu vilšanos".

Pēc ministra teiktā, Ukrainas Rietumu partneri viņam ir teikuši, ka vēlas redzēt "nākamo veiksmes piemēru", ko viņi varētu demonstrēt saviem pilsoņiem. "Bet es nevaru pateikt, kāds būs šo panākumu mērogs: desmit kilometri, 30 kilometri, 100 kilometri, 200 kilometri," Rezņikovs piebilda.

Pēc viņa teiktā, Ukrainas “pirmais uzbrukuma formējums” ir vairāk nekā par 90 procentiem gatavs operācijas sākšanai, bet daļa karavīru vēl pabeidz mācības ārzemēs.

Viņš norādīja, ka Krievija iebrukumam Ukrainā piesaistīja aptuveni 500 tūkstošus cilvēku, no kuriem 300 tūkstoši atrodas tieši Ukrainas teritorijā.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis intervijā izdevumam sacīja, ka, jo vairāk uzvaru Ukraina izcīnīs kaujas laukā, "jo vairāk cilvēku mums ticēs, kas nozīmē, ka mēs saņemsim vairāk palīdzības". Viņš apgalvo, ka Ukraina būs gatava uzsākt ofensīvu, "tiklīdz tiks saņemti ar mūsu partneriem saskaņotie ieroči".

Pēc Zelenska vārdiem, jebkuras Ukrainas teritoriju atgūšanu viņš uzskatīs par "veiksmi". "Es nevaru pateikt, kuras pilsētas, kuras robežas mums ir nozīmīgs panākums, un kuras ir vidējas... tikai tāpēc, ka es nevēlos sagatavot Krieviju tam, kā, kādos virzienos, kur un kad mēs parādīsimies," sacīja Zelenskis.

Garā frontes līnija rada daudzas potenciālas zonas uzbrukumam, raksta “The Washington Post”. Tādējādi Ukraina var koncentrēt savus spēkus dienvidos un mēģināt ieņemt Melitopoli, Zaporožjes apgabala anektētās daļas centru. Ukraina var uzbrukt Krimai arī no jūras. Citi scenāriji ietver ofensīvu Doņeckas vai Luganskas apgabalos, tostarp Mariupoles virzienā pie Azovas jūras.