foto: AP/Scanpix
Rogozins aicina uzbrukt Ukrainai ar kodolieročiem
Pēc ASV izlūkdienestu ziņām, Krievijai varētu būt aptuveni 2000 taktisko kodolieroču.
Pasaulē
2023. gada 5. maijs, 00:18

Rogozins aicina uzbrukt Ukrainai ar kodolieročiem

Jauns.lv

Krievijai jāliek lietā taktiskie kodolieroči, atbildot uz Ukrainas pretuzbrukumu, paziņojis bijušais “Roskosmos” vadītājs Dmitrijs Rogozins.

“Saskaņā ar mūsu doktrīnu mums ir pilnīgas tiesības izmantot taktiskos kodolieročus. Tam arī pastāv šis lielais līdzsvarotājs. Līdz brīdim, kad rodas acīmredzama neatbilstība parasto spēku un bruņojuma līdzekļu samērā par labu pretiniekam,” Rogozins, kurš atrodas Ukrainā un vada militāro padomnieku grupu “Carskije volki” (Cara vilki).

Pēc viņa vārdiem, lai sagrautu Ukrainas uzbrukumu, Krievijai “cita varianta nav”. Rogozins arī klāsta, ka krievi rēķinās ar ukraiņu ofensīvu: “Mēs saprotam, ka būs ļoti smagi, jo viņu pusē ir milzīgs spēks, bet neviens mūsu pusē negrasās pamest pozīcijas.”

Krievijas militāristi diktatora Vladimira Putina uzdevumā ir izspēlējuši kodoluzbrukuma scenāriju Ukrainā, vēsta “Financial Times”, atsaucoties uz diviem Kremlim tuviem avotiem. Pēc simulācijas štāba mācībās Putins secinājis, ka pat ierobežots kodoltrieciens nedos viņam nekādu militāru labumu.

“Kāpēc bumbot Ukrainu? Jūs uzspridzināt taktisko kodollādiņu Zaporižjā. Viss pilnībā piesārņots ar radiāciju, jūs tur nevarat ieiet. Bet tā ir, kā uzskata, Krievijas teritorija. Kāda jēga?” izteicies viens no avotiem.

Pret kodolieroču izmantošanu kā atbildi nesenajam dronu uzbrukumam Kremlim izteicies algotņu bandas “Vagner” dibinātājs Jevgeņijs Prigožins. “Kā radikāli noskaņots cilvēks varu teikt, ka par kodolieroču izmantošanu atbildei uz dronu, protams, nekādas runas nevar būt. Vispirms uz moku rata to, kurš atbild par cīņu pret bezpilota lidaparātiem, tikt skaidrībā, kā tas principā varēja notikt. Mēs izskatāmies kā klauni, kas draud ar atombumbu bērnu dronam,” atzīst Prigožins.