Floridas stingro abortu likumu dēļ sieviete ir spiesta iznēsāt bērnu bez nierēm un noskatīties viņa nāvē
Debora Dorberta (ekrānuzņēmums)
Pasaulē
2023. gada 3. maijs, 12:56

Floridas stingro abortu likumu dēļ sieviete ir spiesta iznēsāt bērnu bez nierēm un noskatīties viņa nāvē

Jauns.lv

ASV Floridas štata iedzīvotāja Debora Dorberta bija spiesta noskatīties, kā viņas dēls Milo nomirst viņas rokās īsu brīdi pēc piedzimšanas, jo bija nācis pasaulē bez nierēm, bet patoloģija tika atklāta pārāk vēlu, lai saskaņā ar nesen pieņemtajiem bargajiem štata likumiem viņa drīkstētu izdarīt abortu.

“Viņš dažas reizes ievilka elpu, kamēr es viņu turēju rokās,” sacīja 33 gadus vecā Debora. “Es noskatījos, kā mans bērns ievelk pirmo elpu, un es viņu turēju, kad viņš ievilka pēdējo.”

Viņa sacīja, ka grūtniecība noritēja normāli līdz novembrim, kad 24. nedēļā ultrasonogrāfija parādīja, ka auglim nav nieru, bet viņai pašai nav gandrīz nekāda amniotiskā šķidruma. Ārsti ne vien paredzēja bērna nenovēršamu nāvi pēc piedzimšanas, bet arī norādīja, ka grūtniecība rada potenciāli nāvējošu preeklampsiju jeb grūtniecības patoloģiju, kurai raksturīga simptomu triāde — paaugstināts asinsspiediens, izteikta ķermeņa tūska un olbaltuma parādīšanās urīna analīzē.

Turpmākā izmeklēšana parādīja, ka auglim nav attīstītas arī plaušas. Šo stāvokli sauc par Potera sindromu, un Debora stāstīja, ka ārsti viņu brīdinājuši, kas tas nav savietojams ar dzīvību — bērniņš piedzimtu miris vai nomirtu dažu minūšu vai stundu laikā. Šādos gadījumos ārsti piedāvā divas iespējas: izraisīt dzemdības un, ja bērniņš piedzimst dzīvs, nodrošināt aprūpi līdz nāvei, vai iznēsāt bērniņu pilnu grūtniecības laiku. Pāris sacīja ārstam, ka vēlas izraisīt dzemdības, lai radītu iespējami mazāk ciešanu savam 4 gadus vecajam dēlam, vēl nedzimušajam bērnam un pašiem.

Ārsti paziņoja, ka savā štatā viņa vairs nevar veikt abortu, jo Floridā nu ir aizliegti gandrīz visi aborti pēc grūtniecības 15 nedēļām. Vienīgais risinājums būtu bijis aborts citā štatā vai bērna iznēsāšana,  bet bērna vecākiem nepietika līdzekļu braucienam uz citu štatu.

Ciešot gan fiziskas, gan emocionālas mocības, 31. nedēļā viņa apmeklēja savu ģimenes ārstu. “Es kritu dziļā depresijā, un satraukums bija briesmīgs. Vairumā dienu es negribēju kāpt ārā no gultas. Es tikai raudāju,” viņa sacīja CNN. “Es negribēju neko darīt, kā vien sēdēt dīvānā un raudāt.” “Es turpināju just bērniņa kustības, zinot, ka man nāksies viņu dzemdēt un noskatīties viņa aiziešanā.”

Ar Deboras atļauju ārsts publicēja viņas pārdzīvojumu stāstu “YouTube” un “TikTok”. Skatītāji piedāvāja savākt naudu, lai pāris varētu izbraukt no štata aborta veikšanai, taču viņi baidījās, ka tiktu arestēti par šādu soli, kaut gan Floridas likumi neaizliedz šādu rīcību. Kad pienāca grūtniecības 37. nedēļa, akušieris paziņoja, ka ir iespējams izraisīt dzemdības. Bērniņš nodzīvoja 94 minūtes.

Debora ir sašutusi par politiķiem, kas lika viņai just tādas fiziskas un emocionālas ciešanas. Viņa teica, ka apzinās, ka grūtniecības pārtraukšana uzreiz pēc diagnozes būtu traumējošs pārdzīvojums, taču piespiedu iznēsāšana vēl 13 nedēļas ar apziņu, ka bērns ir nolemts nāvei, visu padarīja vēl briesmīgāku ne tikai pašai, bet arī pārējiem ģimenes locekļiem, sevišķi puikam, kurš ar nepacietību gaidīja savu brālīti. “Es uzskatu, ka viņiem ir jāatstāj ārstu ziņā katra sava pacienta ārstēšanu tā, kā tas ir jādara. Nedomāju, ka politiķiem ir vieta veselības aprūpē. Tieši tādēļ pastāv ārsti,” viņa dusmīgi sacīja.

Floridā aborts pēc grūtniecības 15 nedēļām ir pieļaujams tikai tad, ja divi ārsti rakstveidā apstiprina augļa letālu anomāliju, taču ārsti nelabprāt pārtrauc šādas grūtniecības, baidoties no tā, ka vēlāk kāds apšaubīs viņu slēdzienu, ka anomālija tiešām bija nāvējoša — sods par likuma pārkāpumu ir ļoti bargs, ārsti var nokļūt līdz pieciem gadiem cietumā vai viņiem var nākties maksāt pamatīgu soda naudu.

Floridas pašreizējais 15 nedēļu ierobežojums pat ir viens no vismērenākajiem konservatīvajos ASV dienvidaustrumos, un uz turieni no daudzas kaimiņu štatu grūtnieces dodas aborta veikšanai, kopš ASV konservatīvā Augstākā tiesa pērn atcēla 50 gadus pastāvējušās sieviešu konstitucionālās tiesības uz abortu, atstājot galīgo lēmumu štatu ziņā. 1973. gada ASV Augstākās tiesas spriedums Džeinas Rouas lietā pret Teksasas štata Dalasas apgabala prokuroru Henriju Veidu (Roe v. Wade) bija pasludinājis, ka ASV konstitūcija aizsargā sieviešu tiesības uz abortu. Pērnā gada tiesas lēmums, kurš statiem nu ļauj ierobežot vai aizliegt abortus, izraisīja plašu sašutumu sabiedrībā.