foto: EPA/Scanpix
EK ierosinās plānu artilērijas šāviņu ražošanas palielināšanai
ES iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons
Pasaulē
2023. gada 2. maijs, 22:32

EK ierosinās plānu artilērijas šāviņu ražošanas palielināšanai

Jauns.lv/LETA

Eiropas Komisija (EK) ierosinās plānu artilērijas šāviņu ražošanas palielināšanai līdz miljonam šāviņu gadā, otrdien atklājušas amatpersonas.

Pēc gadu desmitiem ilgām nepietiekamām investīcijām Eiropas aizsardzības nozarei nākas grūti pielāgotos pieprasījuma pieaugumam, ko izraisījis Krievijas sāktais karš Ukrainā.

Eiropas Komisijas plāns, kas tiks publiskots trešdien, ierosina izmantot 500 miljonus eiro no Eiropas Savienības (ES) budžeta, lai palielinātu munīcijas ražošanu blokā.

"Runājot par aizsardzību, mūsu rūpniecībai tagad ir jāpārslēdzas uz kara ekonomikas režīmu," paziņojis ES iekšējā tirgus komisārs Tjerī Bretons.

"Es esmu pārliecināts, ka 12 mēnešu laikā mēs spēsim palielināt savu ražošanas jaudu līdz vienam miljonam šāviņu gadā Eiropā," pavēstīja Bretons.

ES līdzekļi tiks novirzīti jaunu haubiču lādiņu un raķešu ražošanas līniju finansēšanai, šaujampulvera ražošanas palielināšanai un vecās munīcijas atjaunošanai.

Brisele skaidroja, ka šī nauda veidos aptuveni 50% no finansējuma atlasītajiem projektiem, un dalībvalstīm būs jānodrošina otra puse naudas.

Paredzēts, ka plāna kopsumma sasniegs miljardu eiro.