foto: AP/Scanpix
Baltais nams: piecos mēnešos kaujās par Bahmutu gājuši bojā vairāk nekā 20 000 Krievijas kaujinieku
Militārie mediķi sniedz pirmo palīdzību ievainotam karavīram medicīnas stabilizācijas punktā netālu no Bahmutas, Doneckas reģionā, Ukrainā, ceturtdien, 2023. gada 27. aprīlī.
Pasaulē
2023. gada 1. maijs, 22:35

Baltais nams: piecos mēnešos kaujās par Bahmutu gājuši bojā vairāk nekā 20 000 Krievijas kaujinieku

Jauns.lv/LETA

Piecos mēnešos kaujās par Ukrainas pilsētu Bahmutu gājuši bojā vairāk nekā 20 000 Krievijas kaujinieku un vēl 80 000 ievainoti, pirmdien paziņoja Baltā nama Nacionālās drošības padomes koordinators Džons Kērbijs.

Kērbijs atsaucās uz tikko atslepenotu izlūkošanas informāciju, ka aptuveni puse no nogalinātajiem ir grupējuma "Vagner" kaujinieki.

Šie dati aptver Krievijas zaudējumus Bahmutā kopš decembra sākuma. Kauja par pilsētu ilgst kopš pagājušā gada augusta sākuma.

Kērbijs sacīja, ka nesniedz aplēses par Ukrainas zaudējumiem, jo "viņi šeit ir upuri. Krievija ir agresors".

Bahmuta, kur pirms kara dzīvoja aptuveni 70 000 cilvēku, kļuvusi par kauju epicentru, un Krievijas karaspēks un, jo īpaši algotņu grupējums "Vagner" spītīgi cenšas ieņemt pilsētu, lēnām gūstot panākumus.

Kaujās par Bahmutu masveidā tiek izmantota artilērija, radot lielus zaudējumus abās pusēs un pārvēršot pilsētu drupās.

Eksperti neuzskata Bahmutu par stratēģiski sevišķi nozīmīgu pilsētu, bet Bahmutai ir liela simboliskā nozīme un politiskais svars, ņemot vērā ilgo un smago cīņu par to.