foto: CHINE NOUVELLE/SIPA
Kosmiski plāni! Ķīna būvēs mājas uz Mēness un aizsūtīs helikopteru uz Marsu
Speciālisti strādā Mēness zondes "Chang'e-5" nolaišanās vietā Ķīnas ziemeļos 2020. gadā
Pasaulē
2023. gada 25. aprīlis, 14:57

Kosmiski plāni! Ķīna būvēs mājas uz Mēness un aizsūtīs helikopteru uz Marsu

Jauns.lv

Ķīnā pēta 3D drukāšanas izmantošanas iespēju, lai uz Mēness būvētu mājas, savukārt cits ambiciozs projekts paredz helikoptera nogādāšanu uz Marsu.

Pirmā Ķīnas kosmiskā zonde nolaidās uz Mēness 2013. gadā , 2020. gadā zonde “Chang’e-5” nogādāja uz Zemi pirmos Mēness grunts paraugus, bet līdz 2031. gadam Ķīna plāno nogādāt uz šī Zemes pavadoņa pirmos astronautus jeb “taikonautus”.

Līdz pirmo astronautu nosūtīšanai Ķīna palaidīs “Chang’e-6”, “Chang’e-7” un “Chang’e-8” zondes, pirmā no tām nosēdīsies Mēness otrajā pusē un savāks grunts paraugus, otrā nosēdīsies Mēness dienvidpolā un meklēs ūdens pēdas, savukārt pēdējās zondes uzdevums būs meklēt uz Mēness atkārtoti izmantojamus resursus, lai tur nodrošinātu cilvēku ilgtermiņa dzīvošanas iespējas, kā arī noteikts, vai tādas tehnoloģijas, kā, piemēram, 3D drukāšana ir izmantojamas uz Mēness virsmas, vēsta “China Daily”. “Chang’e-6” palaišana paredzēta 2025. gadā, “Chang’e-7” — 2026. gadā, bet “Chang’e-8” — 2028. gadā.

“Ja vēlamies ilgi palikt uz Mēness, mums jānodibina stacijas, izmantojot Mēness materiālus,” paziņoja Ķīnas nacionālās kosmosa pārvaldes (CNSA) zinātnieks Vu Veirens. “Mūsu izejmateriāls būs Mēness grunts, kas tiks drukāts celtniecības blokos.” Viņš piebilda, ka vairāku Ķīnas universitātes profesori jau izpēta 3D drukāšanas izmantošanas iespējas uz Mēness.

“Tas ir fakts: mēs piedalāmies kosmiskajās sacīkstēs. Un taisnība, mums vajag labāk sekot, lai viņi nenokļūtu kādā vietā uz Mēness zinātnisko pētījumu aizsegā. Un nav izslēgts, ka vēlāk viņi teiks: “Turieties pa gabalu, mēs esam šeit, tā ir mūsu teritorija",” toreiz paziņoja Nelsons.

Savukārt uz Marsu Ķīna plāno nosūtīt helikopteru “Tianwen-3” misijas ietvaros. Tajā tiks iesaistītas divas “Long March 5” raķetes, kuras apmēram 2030. gadā nosūtīs uz sarkano planētu divus kosmiskos aparātus. Uz Zemi paredzēts nogādāt apmēram 500 gramu Marsa grunts paraugu. Darbam uz Marsa izmantos staigājošu robotu, kurš spēj iegūt paraugus līdz divu metru dziļumā, vai ASV NASA izmantotajam “Ingenuity” līdzīgu bezpilota helikopteru. Ar šāda helikoptera prototipu Ķīnas Zinātņu akadēmija iepazīstināja jau 2021. gadā. Misijas uzdevums ir meklēt liecības par dzīvību uz Marsa, izprast planētas vides un klimata evolūciju.