foto: unsplash.com
NASA šefs: saasinās ASV un Ķīnas "cīņa par Mēnesi"
Mēness
Pasaulē
2023. gada 2. janvāris, 16:25

NASA šefs: saasinās ASV un Ķīnas "cīņa par Mēnesi"

Jauns.lv

Ķīna var sagrābt ar resursiem bagātākos Mēness rajonus un nepielaist amerikāņus, raizējas Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācijas (NASA) vadītājs Bils Nelsons.

“Tas ir fakts: mēs piedalāmies kosmiskajās sacīkstēs. Un taisnība, mums vajag labāk sekot, lai viņi nenokļūtu kādā vietā uz Mēness zinātnisko pētījumu aizsegā. Un nav izslēgts, ka vēlāk viņi teiks: “Turieties pa gabalu, mēs esam šeit, tā ir mūsu teritorija",” paziņoja Nelsons.

“Ja šaubāties, paskatieties, ko viņi izdarīja ar Spratlija salām,” viņš norādīja uz Ķīnas militārām būvēm Dienvidķīnas jūras arhipelāgā, uz kuru pretendē arī Taivāna, Filipīnas, Malaizija, Vjetnama un Bruneja.

Viņš uzskata, ka “cīņa par Mēnesi” starp ASV un Ķīnu kļūst aizvien asāka, bet turpmākie divi gadi var noteikt uzvarētāju. Viņš atzina ķīniešu milzu panākumus kosmosa apguvē pēdējo desmit gadu laikā, piebilstot, ka ķīniešu astronautu izkāpšana uz Mēness ir aizvien tuvāka perspektīva.

Novembrī NASA noslēdza savu “Artemis 1” misiju, kurā kosmiskais kuģis “Orion” bez cilvēku apkalpes aplidoja Mēnesi. “Artemis 2” misijā plānots pirmo reizi kopš 1972. gada “Apollo 17” lidojuma nogādāt cilvēkus ārpus zemās Zemes orbītas, bet “Artemis 3” misijā amerikāņi plāno nogādāt astronautus uz Mēnesi līdz 2025. gadam, turklāt šo astronautu skaitā pirmo reizi būs sieviete.

2022. gada augusta "supermēness" uzmirdz debesīs

Vēl šonakt daudzās pasaules valstīs, tostarp arī Latvijā, debesīs vērojams šī gada pēdējais supermēness jeb augusta pilnmēness.

gallery icon

21.janvāra pilns Mēness aptumsums bildēs

gallery icon

Savukārt Ķīna nesen pabeidza savu kosmisko staciju “Tiangong” un novembrī aizsūtīja uz turieni savus kosmonautus jeb “taikonautus”. Turpmākās desmitgades laikā Pekina “Chang’e” Mēness programmas ietvaros plāno nosūtīt uz Zemes pavadoni trīs kosmiskās zondes pēc “Chang’e-5” misijā 2020. gadā veiktā atklājuma par jauno Mēness minerālu, kas satur hēliju-3, kas savukārt var nākotnē kalpot par enerģijas avotu. Pirmo taikonautu uz Mēness Ķīna cer nosūtīt līdz 2030. gadam.

Pagaidām tikai 12 amerikāņu astronauti ir spēruši kāju uz Mēness. Pirmie 1969. gada 20. jūlijā bija Neils Ārmstrongs un Bazs Oldrins (“Apollo 11”), bet pēdējie — 1972. gada 11. decembrī Jūdžīns Sernans un Harisons Šmits (“Apollo 17”). Šobrīd dzīvi ir Oldrins, Deivs Skots, Čārlzs Djūks un Harisons Šmits.